Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ήταν το βασικό «μέρος» της σημερινής (29/2) συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και μέτρα υποστήριξης των αγροτικών προϊόντων, η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και τα θέματα ασφάλειας.
Ως προς την ακρίβεια σημείωσε, ότι υπάρχει η προσδοκία οι αρχικές τιμές σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα, από τις αρχές Μαρτίου, να είναι μειωμένες και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές.
«Έτσι συνεχίζουμε τη διπλή μας μάχη για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος από τη μια πλευρά με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι οι απώλειες των εισοδημάτων των πολιτών λόγω της εκτεταμένης ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1.046 ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Ο μέσος ετήσιος μισθός σε σταθερές τιμές, ήτοι μετά τη συμπερίληψη του πληθωρισμού, μειώθηκε από τα 17.220 ευρώ το 2021 σε 16.174 ευρώ το 2022. Η απώλεια λόγω του πληθωρισμού, που έφτασε στο 9,6%, είναι της τάξης των σχεδόν 129 ευρώ ανά μήνα σε ετήσια βάση.
Οι απώλειες αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών, καθώς σε τρέχουσες τιμές ο μισθός αυξήθηκε από τα 16.086 ευρώ στα 16.174 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένου ότι σε 14μηνη βάση ο μέσος μισθός σε σταθερές τιμές του 2022 είναι (σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΟΣΑ 1.155 ευρώ), προκύπτει πως το 2022 ο μέσος μισθωτός έχασε έναν μισθό λόγω του πληθωρισμού.
Αυξήσεις μισθών
Επίσης, ανακοίνωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασιστεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και υποστήριξε ότι «οι παρεμβάσεις αυτές επί των εισοδημάτων θα αποτελέσουν αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία 3 χρόνια», αν και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα που απαντούν σε επίκαιρες ανάγκες για αυτό και δεν υποτιμούμε διαρθρωτικές στρεβλώσεις και πιστεύω ότι σίγουρα θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα».
Αγρότες
Όσον αφορά στους αγρότες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε δύο κρίσιμους τομείς, την προστασία και ανάδειξη προϊόντων ΠΟΠ με επιδίωξη να εξασφαλίσουμε ποιότητα και αξιοπιστία εντός και εκτός χώρας και αντιμετώπιση της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων», ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξουν και νέα κλιμάκια για ελέγχους στο λάδι, το μέλι και τα οπωροκηπευτικά, πέραν αυτών για το γάλα και τη φέτα.
Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «θα συναντηθώ σύντομα με παραγωγούς της Θεσσαλίας (ση συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μαρτίου) για να δούμε τι και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε για τη στήριξή τους μετά την κακοκαιρία Daniel και να εξετάσουμε τη μελέτη των Ολλανδών που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα», δείχνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει «ζεστούς» τους αγρότες μετά το – διαφαινόμενο – τέλος των κινητοποιήσεών τους.