ΑΘΗΝΑ
01:02
|
01.05.2024
Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξει πιθανή αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τα σύνορα.
Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία για το ισχυρό ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού (και) στο Νότιο Λίβανο στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές καλοκαιριού εκφράζουν  αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNN.

Κρίσιμο ρόλο σε μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να παίξει πιθανή αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών ΗΠΑ και Γαλλίας για απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολάχ σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Βόρειο Ισραήλ.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί λειτουργούν πλέον και με βάση την υπόθεση πως επίκειται ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο μέσα στους επόμενους  μήνες, παρά τις υποτιθέμενες προσπάθειές τους να αποτρέψουν επέκταση της σύγκρουσης που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας στον Λίβανο, όπου από τις 8 Οκτωβρίου εξελίσσονται οι εντεινόμενες εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, υπάρχουν ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που είναι υπέρ της χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο, καθώς θεωρούν πως μπορούν να αντέξουν το κόστος ώστε να πετύχουν μεσοπρόθεσμα την επιστροφή των 80.000 Ισραηλινών πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο βόρειο Ισραήλ από τις αρχές Οκτώβρη, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει «σε μεγάλη, μεγάλη κλιμάκωση με αναλογίες που ούτε καν γνωρίζουμε».

Τη Δευτέρα σημειώθηκε η πιο σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών Ισραήλ-Λιβάνου, που έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 200 Λιβανέζων (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ) και λίγων δεκάδων Ισραηλινών (οι περισσότεροι στρατιώτες) όταν ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις αεροπορικές επιδρομές για πρώτη φορά στο Μπααλμπέκ του βορειοανατολικού Λιβάνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα