Μαζικές είναι οι καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, για φερόμενη παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων από το γραφείο της ευρωβουλεύτριας και εκ νέου υποψήφιας με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, έλαβαν διαφημιστικό μήνυμα για την υποψηφιότητα της Ασημακοπούλου, με λίγα μόλις λεπτά διαφορά από αντίστοιχο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.
Το ηλεκτρονικό μήνυμα-καμπάνια της υποψήφιας ενημέρωνε τους απόδημους ότι θα επικοινωνεί μαζί τους τακτικά, για τις «προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των Ευρωεκλογών», αλλά και για τις δικές της δράσεις.
Τέλος, στο email η κα Ασημακοπούλου παρακαλεί τους ψηφοφόρους να την ακολουθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να εγγραφούν στο newsletter του ιστιότοπού της.
Οι παραλήπτες βρέθηκαν προ εκπλήξεως, μιας και όπως οι ίδιοι δηλώνουν ότι ουδέποτε έδωσαν τα στοιχεία τους στην υποψήφια, αλλά ούτε και στο κόμμα που εκπροσωπεί. Πολλοί, μάλιστα, υποψιάζονται ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τους δόθηκαν στην ευρωβουλεύτρια από το Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR).
Τι απαντά η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Με ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η εκ νέου υποψήφια ευρωβουλεύτρια χαρακτήρισε την αγανάκτηση των παραληπτών ως «επίθεση λάσπης», ενώ αρνήθηκε ότι έλαβε τα στοιχεία επικοινωνίας των ψηφοφόρων από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η ίδια έδωσε μια περίεργη εξήγηση για την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τα συγκέντρωσε η ίδια «στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών» που βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως, συνέχισε λέγοντας πως, σκοπός της συλλογής στοιχείων επικοινωνίας, ήταν να ζητήσει στη συνέχεια άδεια επικοινωνίας από τους ψηφοφόρους, χρησιμοποιώντας όμως πρώτα τα στοιχεία τους, ώστε να την λάβει.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι προχώρησε στην πρακτική αυτη «σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR».
Στη συνέχεια, η ανάρτηση της ευρωβουλεύτριας κατακλύστηκε από σχόλια παραληπτών του επίμαχου email, οι οποίοι απαιτούσαν να μάθουν με ποιόν ακριβώς τρόπο συνέλεξε τα στοιχεία επικοινωνίας τους «ως Ευροβουλευτής», πόσο μάλλον δε, πως γνώριζε ότι κατοικούν στο εξωτερικό.