ΑΘΗΝΑ
04:04
|
03.05.2024
«Να στοιχηματίζετε ότι θα το κάνω», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν θα κολυμπούσε στον ποταμό Σηκουάνα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε την Πέμπτη να κολυμπήσει στον ποταμό Σηκουάνα μια μέρα, καθώς εγκαινίασε επίσημα το Ολυμπιακό χωριό του 2024 και επαίνεσε την κληρονομιά που θα αφήσουν οι Αγώνες στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου ενός ποταμού που μπορεί να κολυμπήσει.

Τα κλειδιά του χωριού 52 εκταρίων, ακριβώς βόρεια του Παρισιού κατά μήκος του Σηκουάνα, παραδόθηκαν επίσημα στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων την Πέμπτη. Θα φιλοξενήσει περίπου 14.500 αθλητές και το προσωπικό τους πριν υποδεχθεί 9.000 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Να στοιχηματίζετε ότι θα το κάνω», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν θα κολυμπούσε στον ποταμό Σηκουάνα, τον οποίο η πόλη έχει υποσχεθεί να καθαρίσει ώστε να είναι διαθέσιμος για κολύμβηση μέχρι το 2025.

«Θα το κάνω», είπε ο Μακρόν. «Αλλά δεν θα σου δώσω την ημερομηνία, αλλιώς κινδυνεύεις να είσαι εκεί», είπε ειρωνικά, πριν κλείσει το μάτι.

Το Παρίσι εργάζεται για τον καθαρισμό του Σηκουάνα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κολυμπήσουν ξανά σε αυτόν, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 1900. Όμως, ένα πρόβλημα αποχέτευσης το περασμένο καλοκαίρι οδήγησε στην ακύρωση μιας προολυμπιακής κολύμβησης.

Ο Μακρόν δεν είναι ο πρώτος Γάλλος πολιτικός που υπόσχεται να κολυμπήσει στον Σηκουάνα. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι θα το έκανε περισσότερο από τρεις δεκαετίες αφότου ο προκάτοχός της Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε περίφημα να το κάνει «παρουσία μαρτύρων», αλλά δεν το έκανε ποτέ.

Τα σχόλια έγιναν καθώς ο Νικολά Φερά γενικός διευθυντής της SOLIDEO, της εταιρείας που είναι επιφορτισμένη με την παράδοση της υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων, παρέδωσε ένα συμβολικό κλειδί για το χωριό στον πρόεδρο του Παρισιού 2024, ολοκληρώνοντας επίσημα ένα επταετές ταξίδι από την απονομή των Αγώνων στο Παρίσι. .

Μετά τους Αγώνες, το χωριό θα μετατραπεί σε μια φιλική προς το περιβάλλον γειτονιά από 6.000 κατοίκους και θα διαθέτει δύο σχολεία, ένα ξενοδοχείο, ένα δημόσιο πάρκο, καταστήματα και γραφεία καθώς και φυτεμένους χώρους για πεζούς και μη μηχανοκίνητα οχήματα.

«Οι αθλητές μας θα μπορούν να βιώσουν τους Αγώνες με τις καλύτερες συνθήκες και εσείς συμβάλατε στην αλλαγή της ζωής των ανθρώπων στην περιοχή», είπε ο Μακρόν.
Χαιρέτισε τη Γαλλία ως «έθνος των οικοδόμων».

«Αυτό που έγινε εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού καθώς ολοκληρώνουμε την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτο», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Η Παναγία των Παρισίων πρόκειται να ανοίξει ξανά για θρησκευτικές λειτουργίες και για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς ο καθεδρικός ναός έχει ανακαινιστεί μετά την καταστροφή από πυρκαγιά το 2019.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα