ΑΘΗΝΑ
15:32
|
02.05.2024
Ο βετεράνος πολιτικός της αριστεράς Τζορτζ Γκάλογουεϊ επιστρέφει στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά μια συντριπτική νίκη που του έφερε η εκστρατεία του υπέρ της Παλαιστίνης.
Ο αριστερός πολιτικός Τζορτζ Γκάλογουεϊ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βετεράνος πολιτικός της αριστεράς Τζορτζ Γκάλογουεϊ επιστρέφει στο βρετανικό κοινοβούλιο αφού κατάφερε μια συντριπτική νίκη σε ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από μια πολιτική εκστρατεία στην οποία ο πόλεμος της Γάζας ήταν βασικό θέμα.

Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ κέρδισε την έδρα στη βόρεια αγγλική πόλη Ρότσντεϊλ μετά από μια σπασμωδική εκστρατεία, που είδε το Εργατικό Κόμμα να αποσύρει την υποστήριξη του υποψηφίου του λόγω των αντι-ισραηλινών σχολίων του.

Ο Γκάλογουεϊ κέρδισε με 12.335 ψήφους έναντι 6.638 για τον δεύτερο Ντέιβιντ Τάλι, έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Ο πρώην υποψήφιος των Εργατικών, Αζάρ Αλί, ήρθε τέταρτος αφού το κόμμα της αντιπολίτευσης απέσυρε την υποστήριξή του αφού καταγράφηκε ότι υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας για το Ισραήλ. Η συμμετοχή ήταν χαμηλή στο 39,7%.

«Κιρ Στάρμερ, αυτό είναι για τη Γάζα», είπε ο Γκάλογουεϊ την Παρασκευή, αναφερόμενος στον ηγέτη των Εργατικών που αρχικά αρνήθηκε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα όπου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Πληρώσατε και θα πληρώσετε υψηλό τίμημα για τον ρόλο που διαδραμάτισατε στην ενεργοποίηση, την ενθάρρυνση και την κάλυψη της καταστροφής που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε.

Ο Γκάλογουεϊ, πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος πλέον εκπροσωπεί το Κόμμα των Εργατών της Βρετανίας (Workers Party of Britain), κατηγόρησε τόσο τους Εργατικούς όσο και τους Συντηρητικούς ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ καθώς διεξήγαγε μια φιλοπαλαιστινιακή εκστρατεία σε μια εκλογική περιφέρεια με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα ήταν ένα βασικό ζήτημα στις εκλογές κατά τις οποίες κυριαρχούν συνήθως οι τοπικές ανησυχίες.

Ο Γκάλογουεϊ, ο οποίος έχει διατελέσει έως τώρα βουλευτής επτά φορές, έχει ασκήσει κριτική στους Εργατικούς, ένα κόμμα στο οποίο ανήκε κάποτε πριν εκδιωχθεί επειδή επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η νίκη του υπογραμμίζει τους διχασμούς στη Βρετανία σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έφερε διαδηλωτές στους βρετανικούς δρόμους για να υποστηρίξουν και τις δύο πλευρές.

Θα είναι η πρώτη φορά που το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Βρετανίας του Γκάλογουεϊ εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο.

Για ορισμένους στο Ρότσντεϊλ, μια πρώην πόλη βαμβακουργείου κοντά στο Μάντσεστερ, οι ενδιάμεσες εκλογές, που προκλήθηκαν από τον θάνατο του βουλευτή των Εργατικών Τόνι Λόιντ τον περασμένο μήνα, δεν τους πρόσφεραν μια σαφή επιλογή κάποιου αποφασισμένου να βοηθήσει την πόλη τους, που κατατάσσεται στην κορυφαία πεντάδα των πιο στερημένων τοπικών αρχών από το 2019.

Ο Γκάλογουεϊ έκανε επίσης εκστρατεία για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μητρότητας στο Ρότσντεϊλ, αλλά ήταν το μήνυμά του για τη Γάζα που ήχησε πιο δυνατά.

Υποσχέθηκε να μιλήσει για τη Γάζα στο Κοινοβούλιο, αμφισβητώντας το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αρχικά υποστήριξε πλήρως το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς. Το Εργατικό Κόμμα από τότε άλλαξε τη θέση του ζητώντας άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο Γκάλογουεϊ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις των Εργατικών.

«Θέλω να πω στον κ. Στάρμερ πάνω από όλα, ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει απόψε», είπε. «Αυτό θα πυροδοτήσει μια κίνηση, μια κατολίσθηση, μια μετατόπιση των τεκτονικών πλακών».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα