ΑΘΗΝΑ
01:47
|
08.09.2024
Μια σειρά από συντηρητικούς υποψηφίους έχουν σαρώσει τις βουλευτικές και θρησκευτικές εκλογές στο Ιράν.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi ψηφίζει κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Τεχεράνη, Ιράν, 1 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σειρά από συντηρητικούς υποψηφίους έχουν σαρώσει τις βουλευτικές και θρησκευτικές εκλογές στο Ιράν, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η τελική καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται σε εξέλιξη αφού εκατομμύρια προσήλθαν στις κάλπες την Παρασκευή για να επιλέξουν 290 νομοθέτες και 88 μέλη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, ενός οργάνου επιφορτισμένου με την επιλογή του ανώτατου ηγέτη που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ισλαμιστές λογίους.

Τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την Τεχεράνη το Σάββατο δείχνουν ότι οι υπερσυντηρητικοί Μαχμούντ Ναμπαβιάν και Χαμίντ Ρεσαΐ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των 30 εκπροσώπων, ακολουθούμενος από τον 35χρονο παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης που έγινε για πρώτη φορά βουλευτής, Αμίρ Χοσεΐν Σαμπετί.

Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ τερμάτισε τέταρτος και μόνο λίγοι από τους υποψηφίους του ανέβηκαν. Ο μακροχρόνιος βουλευτής Μοτζταμπά Ζονούρ άρπαξε μια θέση στην ιερή σιιτική πόλη Qom.

Λίγες μεταρρυθμιστικές ή μετριοπαθείς φωνές κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδο στο κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό απόντες.

Ο βετεράνος νομοθέτης Μασούντ Πεζεσκιάν ήταν μεταξύ των λίγων μετριοπαθών που κατάφεραν να εγκριθούν από το συνταγματικό φύλακα και να εξασφαλίσουν ψήφους και θα εκπροσωπήσει την Ταμπρίζ στο 12ο κοινοβούλιο.

Ο Αλί Μοταχαρί, συντηρητικός πρώην βουλευτής και γιος του διάσημου αείμνηστου λόγιου Μορτεζά Μοταχαρί, ο οποίος έχει γίνει πιο μετριοπαθής πολιτικός σε σύγκριση με άλλους νομοθέτες, απέτυχε μαζί με τα περισσότερα μέλη της λίστας των 30 ατόμων για την Τεχεράνη να πλησιάσει στο να εξασφαλίσει μια έδρα.

Ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ανανέωσε άνετα τη θέση του στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων για τρίτη φορά, εξασφαλίζοντας περισσότερο από το 82 τοις εκατό των ψήφων στην επαρχία του Νοτίου Khorasan που βρίσκεται στο ανατολικό Ιράν.

Ο πρόεδρος αρχικά ήταν υποψήφιος χωρίς αντίπαλο αφού το Συμβούλιο των Φρουρών απέκλεισε άλλους υποψηφίους, αλλά ένας υποψήφιος κατέληξε να αλλάξει την περιφέρειά του για να διεκδικήσει τελετουργικά τον Ραΐσι για μια θέση στην έκτη θητεία της συνέλευσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2032.

Ο υπερσυντηρητικός Αχμάντ Χαταμί, σημερινός ιμάμης των προσευχών της Παρασκευής στην Τεχεράνη, εξασφάλισε και πάλι μια θέση στη συνέλευση από την επαρχία Κερμάν και ο Μοχάμαντ Σαϊντί είναι ο εκπρόσωπος του Qom.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν με περισσότερες από 834.000 ψήφους, ο Μοχάμαντ Αλί Αλε-Χασέμ, εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη στο Tabriz, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ψήφων ποτέ για έναν νικητή της συνέλευσης, βγαίνοντας νικητής στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Ο Σαντέχ Αμολί Λαριτζανί, υψηλόβαθμο μέλος της οικογένειας Λαριτζανί με επιρροή και νυν επικεφαλής του ανώτατου οργάνου διαιτησίας, γνωστού ως Συμβούλιο Σκοπιμότητας, ήταν ίσως ο πιο αξιοσημείωτος αγνοημένος από τη συνέλευση.

Οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι την Πέμπτη για να δηλώσουν επίσημα τυχόν παράπονα, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Κηδεμόνων Ταχάν Ναζίφ.

Όλα γύρω από τη συμμετοχή

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε 59.000 εκλογικά τμήματα σε όλο το Ιράν, με 6.800 στην επαρχία της Τεχεράνης, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα και πολλές γύρω πόλεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέτεινε τρεις φορές την ώρα της ψηφοφορίας, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στέλνοντας γραπτά μηνύματα στους ψηφοφόρους ότι η «βιασύνη» του κόσμου στα εκλογικά τμήματα τα κράτησε ανοιχτά.

Ωστόσο, πολλές συζητήσεις γύρω από τις εκλογές, είτε υπέρ είτε κατά, σημαδεύτηκαν από συζητήσεις σχετικά με τη χαμηλή συμμετοχή στις πρώτες εκλογές μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις της χώρας το 2022-2023 και καθώς η οικονομία του Ιράν –που συμπιέζεται από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών– συνέχισε να αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό.

Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη οριστικά, αλλά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν το Σάββατο ότι περίπου 25 εκατομμύρια Ιρανοί ψήφισαν, κάτι που χαιρέτησαν ως «τεράστια ήττα» για αυτό που αποκαλούσαν εκστρατεία για μποϊκοτάρισμα των εκλογών που διεξάγονται από αντικαθεστωτικά στοιχεία.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ευχαρίστησε το Σάββατο τους Ιρανούς για την «ένδοξη» συμμετοχή τους στις εκλογές σε μια δήλωση, λέγοντας ότι ήταν μια «αποφασιστική απάντηση στους εχθρούς».

Αυτός ο αριθμός θα έθετε περίπου το 40% των 61,2 εκατομμυρίων δικαιούχων ψηφοφόρων, περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις εκλογές του 2020 που είχαν φέρει τους νομοθέτες στο κοινοβούλιο με συμμετοχή 42%, τη χαμηλότερη στην ιστορία του Ιράν από την επανάσταση του 1979.

Στην Τεχεράνη, μια πόλη με περίπου 7,7 εκατομμύρια δικαιούχους ψηφοφόρους, περίπου το ένα τέταρτο πιστεύεται ότι ψήφισε, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων.

Το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, συνέχισε να πέφτει το Σάββατο, επεκτείνοντας μια πτωτική τάση από την αρχή του 2024, η οποία εν μέρει αντανακλά ανησυχίες για την επέκταση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ του «άξονα αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν σε όλη την περιοχή και του συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Το ριάλ έφτασε στο χαμηλό περίπου των 600.000 ανά δολάριο ΗΠΑ στην ανοιχτή αγορά στην αρχή της ιρανικής εβδομάδας το Σάββατο, αριθμός στο οποίο είχε πέσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 προτού ανακτήσει κάποιο έδαφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα