ΑΘΗΝΑ
09:55
|
25.04.2024
Υπερήφανος για την έξοδο από τα μνημόνια και την συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Κηλίδα στο φόρεμα της Δημοκρατίας, οι υποκλοπές και τα Τέμπη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με την δημοσιογράφο της «Κ», Ξένια Κουναλάκη, την τελευταία ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», που συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη παρέλαβε μία χώρα με εντελώς άδεια ταμεία, ούτε τις συντάξεις δεν είχαμε να πληρώσουμε. Είχαμε μία λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης όχι για έξοδο από το ευρώ αλλά για μία προοπτική βιώσιμης εξόδου. Προσπαθήσαμε αυτή την εντολή να φέρουμε εις πέρας μέχρι τέλους», ανέφερε.

«Η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση. Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω», υπογράμμισε ακόμη. 

Μια μαύρη κηλίδα στο φόρεμα της Δημοκρατίας

«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών.  Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο», «υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για λάθη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Δεν έχω παρά να παραδεχτώ ότι στην υπόθεση Novartis και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν ακριβώς οι αντίθετες από το κλίμα που υπήρχε. Η Αριστερά ορθώς κρίνεται αυστηρά και η δική μας κυβέρνηση κρίθηκε πολύ πιο αυστηρά στον δημόσιο λόγο απ’ ό,τι κρίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνοούμενο πλαίσιο και καταλήξαμε μέσα από την απόφαση του ΣτΕ να έχουμε τα ίδια και τα χειρότερα. Και στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα τεράστιο σκάνδαλο με την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η πρόθεσή μας να τα αφήσουμε στη Δικαιοσύνη έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν».

Ωστόσο συμπλήρωσε πως δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους αισθάνεται υπερήφανος

«Είμαι ευτυχής ότι παρά τις δυσκολίες, η χώρα στον κόσμο και στην Ευρώπη παραμένει συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό. Για μένα προσωπικά, για την ιστορική παρακαταθήκη αυτής σχεδόν της πεντάχρονης θητείας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στους τρεις λόγους:

Την έξοδο από τα μνημόνια, την αναδιάρθρωση χρέους, την ανάκτηση διεθνούς αξιοπιστίας χώρας, τη δυνατότητα να μπορεί να σταθεί ελεύθερα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στις αγορές, στην Ευρωζώνη.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών που την πετύχαμε κόντρα στο ρεύμα και στις κυρίαρχες λαϊκιστικές φωνές και ανθρώπων που κατά βάθος πίστευαν στη συμφωνία όπως ο σημερινός πρωθυπουργός.

Για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, τα λάθη, τις παραλείψεις, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως η εντιμότερη της μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ούτε ένας λεκές δεν έμεινε στο, συνήθως χωρίς γραβάτα, πουκάμισό μας. Γιατί εμείς δεν φοράγαμε γραβάτα, γιατί αν φοράγαμε μπορεί και να κρύβαμε και το λεκέ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα