ΑΘΗΝΑ
13:38
|
27.04.2024
Οι Χούθι αρνούνται κάθε ανάμειξη και υποδεικνύουν ως υπεύθυνες ΗΠΑ και Βρετανία που εξαπολύουν επιθέσεις στην περιοχή.
Υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις γραμμές υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων Asia-Africa-Europe 1, Europe India Gateway, Seacom και TGN-Gulf που παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου σε δεκάδες χώρες έχουν κοπεί σε περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ανοικτά της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, HGC Global Communications.

Η εξέλιξη εκτιμάται πως έχει προκαλέσει διαταράξεις στο 25% της σύνδεσης εκατομμυρίων πελατών με το διαδίκτυο κυρίως χωρών μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Η εταιρία HGC ανακοίνωσε σήμερα πως δεν είναι γνωστό πώς κόπηκαν τα καλώδια ή ποιος είναι υπεύθυνος ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN η νοτιοαφρικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Seacom στην οποία ανήκει ένα από τα υποθαλάσσια καλώδια ανακοίνωσε πως οι εργασίες επισκευής θα ξεκινήσουν το λιγότερο σε έναν μήνα, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εξασφάλιση άδειας διενέργειας εργασιών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ άλλων και από τις αρχές της αναγνωρισμένης (διεθνώς) κυβέρνησης του προέδρου Χάντι της Υεμένης.

Οι συνδέσεις των περισσότερων χωρών στο διαδίκτυο γίνεται μέσω υποθαλάσσιας καλωδίωσης. Κάποιες από αυτές τις γραμμές χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι εταιρίες Google, Microsoft, Amazon και Meta.

Πέρα από ενέργειες δολιοφθοράς, υπάρχουν και φυσικά φαινόμενα, όπως π.χ. ισχυροί σεισμοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υποθαλάσσια καλωδίωση τηλεπικοινωνιών όπως συνέβη για παράδειγμα το 2006 με ισχυρό σεισμό που τάραξε την Ταϊβάν. Φθορές μπορούν επίσης να προκαλέσουν οι άγκυρες μεγάλων εμπορικών ή πολεμικών πλοίων ή οι διελεύσεις υποβρυχίων.

Υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών

Οι Χούθι αρνούνται κάθε ανάμιξη

Πριν μερικές βδομάδες εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα να γίνουν στόχος οι υποθαλάσσιες καλωδιώσεις τηλεπικοινωνιών εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εναντίον τους πολεμικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Διέψευσαν δε πληροφορίες της κυβέρνησης της Υεμένης του προέδρου Χάντι που αναγνωρίζεται διεθνώς και η οποία διέδιδε πως οι Χούθι σχεδιάζουν να κόψουν καλώδια, μολονότι τεχνολογικά και πρακτικά οι μαχητές των Χούθι δεν έχουν κομάντος για καταδύσεις σε μεγάλα βάθη.

Ανάλογες τις «πληροφορίες» διαδίδει εδώ και μερικές μέρες και η ισραηλινή ιστοσελίδα Globes πως οι Χούθι είναι πίσω από δολιοφθορές σε υποθαλάσσιες καλωδιώσεις.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντέλ Μάλικ αλ Χούθι το διέψευσε τονίζοντας: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να βάλουμε στο στόχαστρο υποθαλάσσια καλώδια που παρέχουν υπηρεσίες Ιντερνετ σε χώρες της περιοχής».

Αντίθετα, οι Χούθι επέρριψαν την ευθύνη στις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον τους αμερικανικές και βρετανικές πολεμικές (ναυτικές και αεροπορικές) δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα