ΑΘΗΝΑ
22:25
|
20.09.2024
Έφυγε την Κυριακή από τη ζωή ένας από τους διεθνείς θρύλους της κλασικής κιθάρας, που ζούσε από το 2005 στην Ελλάδα.
Ο Όσκαρ Γκίλια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 85 ετών ο Ιταλός μουσικός Όσκαρ Γκίλια που θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της κλασικής κιθάρας.

Ο Ιταλός επιφανής σολίστ που έζησε την τελευταία 20ετία της ζωής του στη χώρα μας θεωρείται μύθος διεθνώς στον χώρο της κλασικής κιθάρας.

Η Έλενα Παπανδρέου, μαθήτριά του από τα 17 της χρόνια και από το 2006 σύζυγος του εκλιπόντος,, που είναι σήμερα  καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανέφερε στο Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ – ΜΠΕ πως ο Όσκαρ Γκίλια «έχει δώσει τουλάχιστον ένα μάθημα σε ένα τεράστιο αριθμό κιθαριστών σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει επηρεάσει πολύ την εξέλιξη του τρόπου διδασκαλίας του οργάνου».

«Ήταν ένας χείμαρρος μουσικότητας που, με όχημα την κλασική κιθάρα, αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα» επιβεβαιώνει και ο Παύλος Κανελλάκης, ένας από τους ανθρώπους που είχε την ευλογία, όπως ομολογεί, να μαθητεύσει δίπλα στον Όσκαρ Γκίλια από πολύ μικρή ηλικία και σήμερα, μετά από μια μακρά πορεία στο εξωτερικό, διδάσκει στην Ελβετία.

Σπουδές και προσφορά του Όσκαρ Γκίλια

Ο Όσκαρ Γκίλια σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Santa Cecilia της Ρώμης, αλλά η σημαντικότερη έμπνευση και επιρροή ήρθε με την μαθητεία του κοντά στον Andrés Segovia.

Συνεισέφερε στη σπουδή της κιθάρας, ιδρύοντας κιθαριστικές σχολές σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ (Aspen στις ΗΠΑ, Les Arcs στη Γαλλία, Gargnano στην Ιταλία), ήταν τακτικός επισκέπτης καθηγητής σε ξεχωριστά μουσικά κέντρα διεθνώς (Σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη, Northwestern University στο Σικάγο κ.α), ενώ το Πανεπιστήμιο του Hartford τον ανακήρυξε σε επίτιμο διδάκτορα.

Το 1976 διαδέχτηκε τον Andrés Segovia ως καθηγητής στην Accademia Chigiana της Siena, όπου για πάνω από 40 χρόνια έχει γαλουχήσει ταλαντούχους κιθαριστές, πλάθοντας το μουσικό τους περίγραμμα και την ερμηνεία τους.

Εκτός από σόλο ρεσιτάλ, έχει παίξει με κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα διεθνώς (Victoria de Los Angeles, Jean Pierre Rampal, Salvatore Accardo, Yuri Bashmet, Pinchas Zuckerman, Laszlo Varga, Juilliard String Quartet κ.α.).

Τα τελευταία του CD με τη «Stradivarius» είναι αφιερωμένα στα έργα του Ponce και του Bach.

H σχολή Mannes της Νέας Υόρκης ονόμασε το φεστιβάλ του 2008 «The Ghiglia Legacy» με την ευκαιρία των εβδομηκοστών του γενεθλίων, ενώ ανάλογος εορτασμός έγινε δέκα χρόνια μετά, στο Φεστιβάλ της Ταϊβάν.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου κατείχε την έδρα καθηγητή κιθάρας στη Musik-Akademie der Stadt Basel από το 1983 έως το 2005, η διδασκαλία του συνεχίστηκε, σε διάφορα master classes στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Τότε ήταν που έγινε ζευγάρι με την Έλενα Παπανδρέου και μαζί μ’ αυτήν επέλεξε και τη χώρα μας.

Από το 2005 ζούσε στην Αθήνα και από το 2010 στη Θεσσαλονίκη.

Το 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση των ογδοηκοστών γενεθλίων του Όσκαρ Γκίλια, το Netflix παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Oscar’s Lesson» («Το μάθημα του Όσκαρ»), όπου ο κλασικός κιθαρίστας αφηγείται την ιστορική καριέρα του ως μουσικού και δασκάλου, επιδεικνύει τις εξαιρετικές του ικανότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα