Σε μαραθώνιο εκδηλώσεων και ημερίδων επιδίδονται οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Εργασίας οργανισμοί. Επίσημες προσκλήσεις, καλεσμένοι ο πρωθυπουργός, υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, εταιρείες επικοινωνίας, μεγαλειώδεις παρουσιάσεις, χειροκροτήματα και ανταλλαγή συγχαρητηρίων για τα επιτεύγματα.
Και ελαφρύ γεύμα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Τον χορό άνοιξε η ΔΥΠΑ, η οποία έχει αφήσει στη μοίρα τους, χωρίς καμία ενίσχυση, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και παράλληλα υλοποιεί τον σχεδιασμό για την κατάργηση επιδομάτων.
Τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη θέσεων σε συγκεκριμένα εργασιακά αντικείμενα, ούτε η τραγική κατάσταση στην αγορά εργασίας, αλλά η έλλειψη κατάρτισης και επανακατάρτισης.
Με υπουργούς να εκφράζουν την ευαρέσκεια τους για τη «μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό». Να διαφημίζουν την «αύξηση του μέσου μισθού στα 1.200 ευρώ». Να κάνουν λόγο για «θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας» και να κόπτονται για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων, θα πάρει το ΤΕΚΑ, το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Τι κι αν κυνηγούν τους ασφαλισμένους με το τουφέκι προκειμένου να τους εντάξουν στον πολυδιαφημισμένο «ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά». Τι κι αν χρησιμοποιούν χρήματα που παρακράτησαν από ασφαλισμένους και συνταξιούχους για να καλύψουν την «μαύρη τρύπα» που δημιούργησε η σύσταση του νέου Ταμείου στην επικουρική ασφάλιση.
Τι κι αν οι συντάξεις που θα δώσουν στο τέλος θα είναι συνολικά μικρότερες από τα ποσά που θα έχουν δαπανηθεί για εκδηλώσεις και την προβολή μέσω ιδιωτικών εταιρειών στον Τύπο….
Επόμενη εκδήλωση. Συγγνώμη. Επόμενο θέμα: Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία.
Εκδήλωση από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, χωρίς τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία γίνεται ενός έτους.
Πραγματικά, η προστασία των εργαζομένων ακόμα μπουσουλάει, όμως και στο θέμα αυτό μιλούν και θα μιλούν για επιτεύγματα.
Τα συγχαρητήρια, ίσως, να ανταλάσσονται… συνοφρυωμένα, γιατί το θέμα είναι στενάχωρο.
Ας δείξουμε, όμως λίγη ενσυναίσθηση όλοι εμείς.
Με τουλάχιστον έναν στους δύο να λαμβάνει έως 1.000 ευρώ μεικτά.
Με την αγοραστική δύναμη των μισθών την τελευταία διετία να έχει μειωθεί κατά 20% εξαιτίας της ακρίβειας.
Με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να έχει καταγράψει τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 23 ετών τον Ιανουάριο καθώς χάθηκαν από την αγορά εργασίας, 31.997 θέσεις απασχόλησης.
Με την ανεργία σε διψήφιο ποσοστό (10,4%) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Με τους ανέργους στο 1.039.475, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% μακροχρονίως άνεργοι.
Με 179 νεκρούς στους χώρους εργασίας το 2023.
Τι είναι, όμως, αυτό που συμβαίνει;
Πολιτική ψυχωτική διαταραχή, η οποία λειτουργεί αποσχιστικά σε σχέση με την πραγματικότητα; Πολιτικός ναρκισσισμός του τύπου «στον καθρέφτη μου κοιτιέμαι κι από μόνος μου αγαπιέμαι»; Ή απλούστερα 3,5 δισ. ευρώ όπως ανέφερε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit, σε μήνυμά του (κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, φυσικά) που θα διοχετεύσει το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων;