Εναντίον του υπουργείου Υγείας της Δανίας προσέφυγε δικαστικά ομάδα αυτοχθόνων γυναικών από τη Γροιλανδία, οι οποίες ζητούν να αποζημιωθούν αναφορικά με τα όσα πέρασαν λόγω της «εκστρατείας αντισύλληψης» που πραγματοποίησαν οι δανικές αρχές την δεκαετία του ’60 στη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα το 2022, κατά το διάστημα 1966-1970, 4.500 σπιράλ τοποθετήθηκαν σε γυναίκες και κορίτσια ακόμη και 13 ετών, χωρίς να το γνωρίζουν ή να έχουν συναινέσει στην ιατρική πράξη. Σύμφωνα με όσα έφερε στο φως η έρευνα, σκοπός της «εκστρατείας» φέρεται να ήταν ο περιορισμός της αύξησης του αυτόχθονου πληθυσμού στη Γροιλανδία.
Ο πληθυσμός στο νησί της Αρκτικής αυξανόταν ραγδαία εκείνη την εποχή, λόγω των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και της καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης.
Οι 143 γυναίκες Ίνουιτ στην μήνυσή τους καταγγέλλουν τις υγειονομικές αρχές της Δανίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κάθε μία από αυτές ζητά αποζημίωση 44.000 δολαρίων.
Η υπόθεση αυτή συγκαταλέγεται σε πολλές άλλες που έχουν γίνει γνωστές τα τελευταία χρόνια με καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά των δανικών αρχών απέναντι στους πολίτες της πρώην αποικίας τους.
Το 2022, η Δανία ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τα θύματα ενός πειράματος της δεκαετίας του ’50, βάσει του οποίου παιδιά από την Γροιλανδία απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν στη Δανία. Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, αλλά σήμερα αποτελεί ημιαυτόνομο έδαφος και αριθμεί μόλις 57.000 κατοίκους, κυρίως Ίνουιτ.
Το δανικό κράτος δήλωσε ότι συνεχίζει να ερευνά την έκταση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από την «εκστρατεία».