Την πρώτη Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική στον τομέα της Άμυνας (Defence Industrial Strategy) παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. προωθώντας σχέδια για κοινές αγορές όπλων και εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIS) ύψους 1,5 δις. ευρώ ως το 2027 με στόχο την αύξηση της παραγωγής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με λίγα λόγια, μεγάλες (και ενδεχομένως μικρότερες) ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες έχουν μπροστά τους νέα κεφάλαια για επικερδείς μπίζνες μπροστά σε πιθανά σενάρια μεγαλύτερων πολεμικών συγκρούσεων με τη συμμετοχή της Ε.Ε.
Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσιάζοντας την πρώτη Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική Άμυνας εξήγησε πως υπάρχουν κίνδυνοι για την Ε.Ε. καθώς «ο πόλεμος είναι στα σύνορά μας και είναι ένας πόλεμος που δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα και γι’ αυτό πρέπει να ενισχύουμε την παραγωγική μας ικανότητα μεταβαίνοντας από μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα όραμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας».
Ορισμένα από τα βασικά σημεία που προβλέπει η Στρατηγική Αμυντικής Βιομηχανίας είναι τα ακόλουθα:
- Πρόγραμμα κοινής αγοράς για τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030
- Το 35% της αμυντικής παραγωγής ως το 2030 θα γίνεται εντός της Ε.Ε.
- Μέχρι το 2030, το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών θα είναι ευρωπαϊκής προέλευσης με σκοπό να αυξηθεί στο 60% ως το 2035.
Σε ανάλογη ανάρτηση που έκανε σήμερα στην πλατφόρμα Χ με αυτή την αφορμή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει:
«Σήμερα ορίζουμε το όραμά μας για αμυντική ετοιμότητα με την αμυντική βιομηχανική στρατηγική της Ευρώπης. Θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη όχι μόνο να ξοδέψουν περισσότερα, αλλά και καλύτερα, μαζί και με ευρωπαϊκό τρόπο. Και θα συνδέσει την τεχνογνωσία της Ουκρανίας με την αμυντική βιομηχανία μας για τη διευκόλυνση της καινοτομίας».