ΑΘΗΝΑ
22:24
|
02.11.2024
Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ομπραδόρ αποδοκίμασε το συμβάν μιλώντας για «σαφές σχέδιο προβοκάτσιας».
Από τη σημερινή διαδήλωση πριν την απόπειρα εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα διαδηλωτών έσπασε πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στου Μεξικό στη διάρκεια διαδήλωσης απαιτώντας δικαιοσύνη για τον χαμό 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν το 2014 ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έδινε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την μεξικάνικη εφημερίδα El Universal ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν σε μία προσπάθεια να διαλύσουν την ομάδα των δεκάδων διαδηλωτών που επιχείρησαν να μπουν στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια όρθωσαν μπάρες για να αποτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών στο κτίριο.

Ο Πρόεδρος Ομπραδόρ αποδοκίμασε το συμβάν μιλώντας για «σαφές σχέδιο προβοκάτσιας».

«Θα ήθελαν να αντιδράσουμε βίαια. Δεν θα το κάνουμε. Δεν είμαστε καταπιεστές» είπε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Μεξικού όταν του ζήτησαν να σχολιάσει την εξέλιξη. Και ο ίδιος πρόσθεσε:

«Η πόρτα φτιάχτηκε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ποιοι είναι οι 43 της Aygotzinapa

Η υπόθεση των 43 αδικοχαμένων φοιτητών, στην οποία φημολογείται πως έπαιξε βρώμικο ρόλο ο στρατός και η αστυνομία, συνεχίζει εδώ και μία δεκαετία να ταλανίζει το μεξικάνικο λαό.

Συγγενείς και πολίτες που απαιτούν δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό των δεκάδων νεαρών καλούν τις κυβερνήσεις της χώρας εδώ και μία δεκαετία να τους απαντήσει τι έγιναν οι 43 και να τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του θανάτου τους.

Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή ως υπόθεση «Ayotzinapa 43»  από το όνομα του ομώνυμου κολεγίου παιδαγωγικής στη νότια πολιτεία Γκερέρο στο οποίο φοιτούσαν οι 43 αδικοχαμένοι φοιτητές, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 όταν ξεκίνησαν από την επαρχία για να πάνε οδικώς στην Πόλη του Μεξικού για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση για τη σφαγή φοιτητών στο Τλατελόλκο το 1968.

Στο δρόμο τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως δολοφονήθηκαν από ντόπια καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος που είχαν σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας.

Ως σήμερα εντοπίστηκαν ίχνη από το DNA τριών εκ των 43 φοιτητών από καμένα οστά που βρέθηκαν κοντά στην περιοχή όπου εξαφανίστηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σερβία: Έρευνα για την κατάρρευση στέγαστρου σε σιδηροδρομικό σταθμό με 14 νεκρούς

Σκέψεις μετά το Brokeback Mountain

Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης

Σε σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα