ΑΘΗΝΑ
02:10
|
12.05.2024
Ο Κάμερον ζήτησε παύση εχθροπραξιών και αύξηση της βοήθειας στη Γάζα, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την τήρηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.
Από την αποψινή συνάντηση Μπένι Γκαντς και Ντέιβιντ Κάμερον στο Φόρεϊν Όφις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία «δύσκολη αλλά απαραίτητη» συζήτηση με τον Ισραηλινό υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς είχε απόψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent, ο Κάμερον συζήτησε με τον ε.α. στρατηγό Μπένι Γκαντς και αρχηγό του κόμματος «Εθνική Ενότητα», την ανάγκη εξασφάλισης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας τονίζοντάς του πως «αυτός θα είναι ένας παράγοντας που θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να κρίνει εάν το Ισραήλ δρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ή όχι.

Ντέιβιντ Κάμερον και Μπένι Γκαντς απόψε στο Φόρεϊν Όφις

Μετά τη συνάντησή τους ο Κάμερον τόνισε πως «οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μία καταστροφική και εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση» και πως «ακόμη μία φορά» άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ «να αυξήσει την ροή βοήθειας στη Γάζα».

«Δεν βλέπουμε βελτιώσεις στο έδαφος. Αυτό πρέπει να αλλάξει» επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ενώ λίγες ώρες αργότερα σήμερα αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέβασε σε 18 τον αριθμό των νεαρών Παλαιστινίων (ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι) που πέθαναν από πείνα.

Ο Κάμερον απηύθυνε και δημόσια «άμεση ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων», αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μεγαλύτερη πρόσβαση προμηθειών για τους Παλαιστίνιους από στεριά και θάλασσα.

Απαίτησε επίσης να σταλεί βοήθεια στη Γάζα όχι μόνο σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα αλλά και σε σκηνές και λυόμενα καταφύγια και σε άλλα κρίσιμα υλικά που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των διαλυμένων υποδομών παντός είδους

Ωστόσο, μετά από όλα αυτά, ο Κάμερον έκανε στροφή 180 μοιρών επιβεβαιώνοντας τη σταθερή υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου «στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει εξολοθρεύσει πάνω από 31.000 Παλαιστινίους σε 5 μήνες. Αναγνώρισε δε ξεκάθαρα τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα σαν «κατοχική δύναμη» λέγοντας πως ως τέτοια έχει «νομική ευθύνη εξασφάλισης της βοήθειας στους πολίτες» της περιοχής.

Τέλος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την πιθανότητα γενικευμένης στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα της Νότιας Γάζας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα