ΑΘΗΝΑ
16:32
|
02.05.2024
Μετά από σκληρά τουρκικά παζάρια δύο ετών, η Σουηδία έγινε σήμερα και επίσημα το 32ο μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Σουηδία και ΝΑΤΟ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σουηδία έγινε σήμερα και επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης γραφειοκρατικής διαδικασίας στην Ουάσιγκτον σε τελετή παρουσία του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Σουηδός ηγέτης ισχυρίστηκε πως μετά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ που τερματίζει 200ετή περίοδο «ουδετερότητας», οι αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης «θα μας καθοδηγούν». Διαπίστωσε επίσης πως η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ευρώπης «ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα».

Ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως τα καλά πράγματα αργούν να γίνουν και όσοι περιμένουν θα δουν τους κόπους να ανταμείβονται. Υποστήριξε επίσης πως μετά την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «η αμυντική συμμαχία μας θα γίνει πιο ισχυρή και πιο μεγάλη από ποτέ».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολίασε πως ο ερχομός της Σουηδίας στον στρατιωτικό οργανισμό θα συνεισφέρει «ικανές ένοπλες δυνάμεις και μίας πρώτης τάξεως αμυντική βιομηχανία».

Η Σουηδία ολοκλήρωσε τις προσπάθειες ένταξής της στο ΝΑΤΟ μετά από δύο χρόνια εξαιτίας των σκληρών παζαριών και ανταλλαγμάτων που απαίτησε και πήρε η Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό η Ουγγαρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα