ΑΘΗΝΑ
15:35
|
03.05.2024
Το σχέδιο για προσωρινό λιμάνι προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα περνά από Ισραήλ και Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσωρινό λιμάνι σε παράκτια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας ετοιμάζονται να φτιάξουν οι ΗΠΑ με σκοπό την προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας για 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους αμάχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ και το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την είδηση αυτή στο πλαίσιο της ετήσιας, καθιερωμένης,  ομιλίας που θα εκφωνήσει μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας και στις 21.00 ώρα Ουάσιγκτον) για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Λιμάνι της Γάζας πριν ισοπεδωθεί από τις βόμβες των Ισραηλινών

Ρόλο σε αυτό το σχέδιο, που γίνεται σε πλήρη συντονισμό και επικοινωνία με το Ισραήλ, θα παίξει και η Κύπρος αφού οι αρχικές αποστολές σε βοήθεια θα φθάσουν πρώτα στο λιμάνι της Λάρνακας και στη συνέχεια θα τεθούν υπό την αυστηρή «επιθεώρηση» και «έλεγχο» Ισραηλινών…

Το σχέδιο κατασκευής προσωρινού λιμένα στη Γάζα αναμένεται να χρειαστεί «αρκετές βδομάδες»  με αξιωματούχους στις ΗΠΑ να εκφράζουν την «ελπίδα» πως με τον καιρό το λιμάνι θα γίνει μόνιμο και θα έχει εμπορικό χαρακτήρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως για τη λειτουργία του δεν θα χρειαστεί να αναπτυχθούν στο έδαφος της Γάζας αμερικανικά στρατεύματα καθώς τις εργασίες αυτές θα μπορούν να τις κάνουν ή να τις επιβλέψουν Αμερικανοί στρατιωτικοί από παραπλέοντα σκάφη.

Παρά το γεγονός πως το σχέδιο του λιμανιού γίνεται σε πλήρη συνεργασία με το Ισραήλ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επιχείρησαν να δημιουργήσουν διαφορετική εντύπωση πως τάχα παίρνουν «πρωτοβουλία» «δίχως να περιμένουμε τους Ισραηλινούς».

Σύμφωνα με δηλώσεις τους που επικαλείται ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας  Times of Israel, «αυτή είναι στιγμή για την αμερικανική ηγεσία και φτιάχνουμε συνασπισμό χωρών που θα αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη ανάγκη».

Πάντως, μερικές ώρες πριν από τη γνωστοποίηση αυτής της εξέλιξης ρεπορτάζ της  Washington Post  αποκάλυπτε τις πάνω από 100 πωλήσεις και αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, ήδη από τους πρώτους μήνες των πολεμικών επιθέσεων στη Γάζα που έκλεισαν σήμερα τους πέντε μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα