Πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό που έγινε γνωστή από τους κωμικούς της ρόλους.
Η ηθοποιός ζούσε το τελευταίο διάστημα στο Γηροκομείο Αθηνών.
Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε από το λογαριασμό τους το Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, αναφέροντας:
«Έφυγε πριν λίγο από κοντά μας η υπέροχη Καλή Καλό, η πρωταγωνίστρια της επιθεώρησης των δεκαετιών ’40, ’50, ’60 με την τόσο πολυτάραχη ζωή σημαδεμένη από συγκλονιστικά γεγονότα όπως η ίδια αναφέρει στην αυτοβιογραφία της “Όσα πήρε ο άνεμος”, με κοινωνικούς αγώνες, με έντονη συνδικαλιστική δράση στο σωματείο των ηθοποιών και στο ΤΑΣΕΗ.. Το τελευταίο δεκάμηνο με ενέργειες του ΤΑΣΕΗ κι εμού προσωπικά που με τίμησε με την φιλία της, μεταφέρθηκε στο γηροκομείο Αθηνών, όπου όλο το προσωπικό την περιποιήθηκε από την πρώτη στιγμή με πολλή αγάπη και φροντίδα και για αυτό τους ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας για όλο το κοινωνικό έργο που επιτελούν με τόση ευθύνη.. Καλό ταξίδι γλυκιά Καλή μου…».
Η Καλλιόπη Δαμβέργη, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Καλή Καλό, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1926, αλλά όλη η καταγωγή της είναι από το Ρέθυμνο. Μητέρα της ήταν η Χρύσα, κόρη του στρατηγού Γ. Καλοχριστιανάκη, υπασπιστή του Βενιζέλου, επίσης ηθοποιός και μια χειραφετημένη για την εποχή γυναίκα. Πατέρας της ήταν ο Νίκος Δαμβέργης, της οικογένειας των φαρμακοβιομηχάνων.
Την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο την έκανε όταν ήταν μόλις 3 ετών στην παράσταση «Δασκαλίτσα» του Ντάριο Νικκοντέμι μετά από απόφαση της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Ο πρώτος της ρόλος ωστόσο της δόθηκε σε ηλικία 5 ετών στο έργο του Σπύρου Μελά, «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» όπου έπαιξε δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη στο θέατρο «Αλίκη». Σύντομα εξελίχθηκε σαν παιδί θαύμα, με τον Τύπο της εποχής να την αποκαλεί «Σίρλεϊ Τέμπλ της Ελλάδας».
Η μεταπολεμική ένταξή της στο ΚΚΕ οδήγησε στη σύλληψή της το 1947 από το θέατρο, ενώ εμφανιζόταν στην επιθεώρηση «Το Παρδαλό Κατσίκι», και στην εξάμηνη εξορία της στην Ικαρία.
Μετά την επιστροφή της από την εξορία, η Καλή Καλό έκανε τον δικό της θίασο και ερμήνευσε ρόλους σε όλα τα είδη του θεάτρου και συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Μινωτής, η Κυβέλη, ο Κατράκης,ο Τραϊφόρος κ.α.
Πέρα από τη θεατρική της σταδιοδρομία, η Καλή Καλό έμαθε μόνη της ξένες γλώσσες και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην Λωζάνη στον τομέα της παιδοψυχολογίας.
Το 1998 δημοσιεύτηκε η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο «Όσα δεν πείρε ο άνεμος» και υπότιτλο «Η αυτοβιογραφία μίας θεατρίνας».