ΑΘΗΝΑ
17:23
|
28.04.2024
Στο πλευρό των φοιτητών, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, εργαζόμενοι και φεμινιστικές οργανώσεις. Κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση εντός Βουλής.
Φωτογραφία: Κυριάκος Φίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φοιτητές, μαθητές, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια δίνουν και αυτήν την Παρασκευή 8 Μαρτίου ραντεβού στα Προπύλαια ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», αναφέρει το κεντρικό κάλεσμα που απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της και της Κοζάνης, ενώ καλέσματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Στο πλευρό των φοιτητών θα βρεθούν εργαζόμενοι και φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει εξαγγελθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με αμφότερα τα καλέσματα να έχουν δοθεί για την πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη και ήδη μια σειρά Σύλλογοι παίρνουν σχετικές αποφάσεις. Η ΟΛΜΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία καλώντας μαζικά σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ομάδα φοιτητών έξω από τη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης. Αυτή τη φορά χωρίς προσαγωγές και συλλήψεις.

Την ίδια ώρα στη Βουλή κορυφώνεται στην ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Στο βήμα της Βουλής θα βρεθούν σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ

Χθες Πέμπτη 7 Μαρτίου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ απέρριψε τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας  που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας.

Τέλος, η Νέα Αριστερά προέτρεψε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για το εν λόγω σχέδιο νόμου, αλλά το κάλεσμα του Αλέξη Χαρίτση δεν ικανοποιήθηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα