Ο συμπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Πακιστάν, υποστηριζόμενος από τον κυβερνών συνασπισμό σε ψηφοφορία από το κοινοβούλιο και τις περιφερειακές συνελεύσεις, μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο Ζαρντάρι εξασφάλισε 411 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του, Μεχμούντ Χαν Αχακζάι, ο οποίος υποστηρίζεται από το κόμμα του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, έλαβε 181 ψήφους, ανακοίνωσε το Σάββατο η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν μετά την καταμέτρηση των ψήφων από εθνικούς βουλευτές, βουλευτές της επαρχίας και γερουσιαστές.
Χήρος της πρώτης γυναίκας ηγέτη του Πακιστάν που δολοφονήθηκε, της Μπεναζίρ Μπούτο, ο Ζαρντάρι ψηφίστηκε στην κατά κύριο λόγο τελετουργική θέση από το PPP, το οποίο σχημάτισε συμμαχία με το κόμμα του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Nawaz (PMLN) μετά τις εκλογές του Πακιστάν της 8ης Φεβρουαρίου που στιγματίστηκαν με νοθείες αξιώσεις.
Ο Ζαρντάρι αναμένεται να ορκιστεί σε τελετή την Κυριακή.
Σύμφωνα με τους όρους του συμφώνου συνασπισμού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ορισμένα μικρότερα κόμματα, ο Σεχμπάζ Σαρίφ του PMLN ορκίστηκε πρωθυπουργός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη Δευτέρα.
Ο Χαν φυλακίστηκε και του απαγορευόταν να συμμετάσχει στις εκλογές, με το κόμμα του στο Πακιστάν, Tehreek-e-Insaf (PTI) να γίνεται στόχος συλλήψεων και λογοκρισίας, και τα μέλη του να αναγκάζονται να είναι ανεξάρτητα.
Το PTI είπε ότι η διακοπή του διαδικτύου κινητής τηλεφωνίας την ημέρα των εκλογών και η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν για να συγκαλύψει τη νοθεία σε εθνικό επίπεδο που εμποδίζει τη νίκη τους. Οι εκλογές στιγματίστηκαν επίσης με καταγγελίες για παραποίηση ψήφων.
Το PTI κέρδισε περισσότερες έδρες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα τον περασμένο μήνα, αλλά έπεσε πολύ μακριά από την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει, κάτι που άνοιξε το δρόμο για τη συμμαχία μεταξύ PMLN και PPP.
Ο πρόεδρος του PTI, δικηγόρος Γκοχάρ Αλί Χαν, είπε ότι η εκλογή του Ζαρντάρι ήταν «αντισυνταγματική».
Το κόμμα τώρα αγωνίζεται για την κατανομή των εδρών που προορίζονται για γυναίκες και μειονότητες στη συνέλευση.
Ο Ζαρντάρι, 68 ετών, ανέλαβε προηγουμένως τη θέση του προεδρικού γραφείου το 2008 μετά από ψήφο συμπαράστασης μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο με όπλο και βόμβα, όταν έκανε εκστρατεία για επανεκλογή.
Ενώ ήταν πρόεδρος, ρόλο τον οποίο κράτησε μέχρι το 2013, απέσυρε τις εξουσίες της προεδρίας.
Η προεδρία του Πακιστάν ήταν κάποτε ισχυρή, αλλά περιορίστηκε σε εκείνη ενός διακοσμητικού ρόλου το 2010, αφού ο Ζαρντάρι έκανε μια συνταγματική τροποποίηση.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, αντιμετώπισε προκλήσεις που κυμαίνονταν από απειλές από τους Ταλιμπάν έως τεταμένες σχέσεις με τον στρατό μετά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν για τη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011.
Ο Ζαρντάρι έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά και έχει περάσει περισσότερα από 11 χρόνια στη φυλακή, αλλά έχει αναπηδήσει από τα διάφορα σκάνδαλά του.
Πίσω στο 2009, οι New York Times δήλωσαν ότι είχε την ικανότητα να κάνει «έντεχνες παρακάμψεις» – «να κάνει ελιγμούς έξω από τα στενά σημεία στα οποία βρίσκεται».