ΑΘΗΝΑ
21:10
|
06.05.2024
Ο Γκι Φιλίπ, ηγέτης του πραξικοπήματος της Αϊτής το 2004, συμμετείχε στις εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.
Ο Guy Philippe, ένας ηγέτης των ανταρτών που έγινε πολιτικός, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι θέλει να γίνει πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γκι Φιλίπ, ηγέτης του πραξικοπήματος της Αϊτής το 2004, συμμετείχε στις εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, μεταδίδει το BBC.

Ο Φιλίπ, ο οποίος επέστρεψε στην Αϊτή πέρυσι αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι θέλει να γίνει πρόεδρος.

Η πρωτεύουσα της Αϊτής έχει παραλύσει πρόσφατα από τη βία των συμμοριών και κλιμακώθηκε δραματικά όταν ο κ. Χένρι αναχώρησε για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε κατά ένα μήνα στο Πορτ-ο-Πρενς.

Ο Φιλίπ, ο οποίος απελάθηκε πίσω στην Αϊτή τον Νοέμβριο αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης έξι ετών για συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά, είπε ότι ο κ. Ανρί πρέπει να παραιτηθεί και «να αφήσει τους Αϊτινούς να αποφασίσουν για τη μοίρα τους».

Ερωτηθείς αν θέλει να γίνει πρόεδρος, είπε: «Ναι! Μπαίνω στην πολιτική».

«Ήμουν γερουσιαστής, έχω εκλεγεί από τον λαό μου, θα πάω ξανά στις εκλογές», πρόσθεσε ο Φιλίπ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες στην ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ το 2004.

«Πέρα από μη βιώσιμη»

Επίσης την Παρασκευή, σημειώθηκαν σφοδρά πυρά γύρω από το εθνικό παλάτι της Αϊτής στο Πορτ-ο-Πρενς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Η βία των συμμοριών οδήγησε σε εισβολή φυλακής, πυρπολήσεις αστυνομικών τμημάτων και απόπειρα κατάληψης των αεροδρομίων της Αϊτής.

Ως αποτέλεσμα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια είναι κλειστά και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν «πέρα από μη βιώσιμη». Πρόσθεσε την Παρασκευή ότι σχεδόν 3.000 έγκυες γυναίκες θα μπορούσαν να αποκοπούν από τις βασικές υπηρεσίες υγείας στην πρωτεύουσα.

«Σήμερα, πάρα πολλές γυναίκες και νέες γυναίκες στην Αϊτή πέφτουν θύματα αδιάκριτης βίας που διαπράττεται από ένοπλες συμμορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Ο Φιλίπ είπε ότι δεν είχε βαθιά σχέση με τις συμμορίες και δεν ήταν πίσω από τη συνεχιζόμενη βία.

Αλλά πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει μια αμνηστία για τους αρχηγούς συμμοριών, εάν επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία.

Ο Φιλίπ είπε ότι θα επιδιώξει να θέσει τη σχέση της χώρας του με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ σε πιο ισότιμη βάση και επέκρινε τη διεθνή υποστήριξη που είπε ότι κράτησε τον κ. Ανρί στην εξουσία.

«Αν η Αϊτή είναι εκεί που είναι τώρα, είναι εν μέρει εξαιτίας τους», πρόσθεσε.

Αλλά ο Φιλίπ δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος στην Αϊτή, όπως προειδοποίησε ο αρχηγός της συμμορίας Τζίμι «Barbecue» Σεριζιέ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Όχι… Ξέρω ότι οι Αμερικανοί που αποφασίζουν τα πάντα εδώ θα είναι αρκετά σοφοί για να καταλάβουν ότι οι Αϊτινοί θέλουν κάποιου είδους αλλαγή», είπε.

Η Αϊτή δεν είχε πρόεδρο από τότε που ο Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε από Κολομβιανούς μισθοφόρους τον Ιούλιο του 2021.

Ο κ. Ανρί, ο οποίος ορκίστηκε δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του κ. Μοΐζ, κυβερνά τη χώρα έκτοτε, υποσχόμενος επανειλημμένα να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών που καθυστερούν πολύ.

Αλλά το 2023, όταν επρόκειτο να διεξαχθούν εκλογές, υποστήριξε ότι η επιδείνωση των επιπέδων βίας των συμμοριών καθιστούσε αδύνατη τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Η επανειλημμένη αποτυχία να διεξαχθούν όχι μόνο προεδρικές αλλά και βουλευτικές εκλογές σημαίνει ότι η Αϊτή δεν είχε ούτε έναν εκλεγμένο κυβερνητικό αξιωματούχο από τότε που έληξε η θητεία των τελευταίων εκλεγμένων γερουσιαστών τον Ιανουάριο του 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα