ΑΘΗΝΑ
11:41
|
17.11.2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει το θάρρος να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Φραγκίσκος έκανε τα σχόλιά του σε μια συνέντευξη που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό RSI
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει αυτό που ονόμασε το θάρρος της «λευκής σημαίας» και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που ακολούθησε την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας πριν από δύο χρόνια και που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες, αναφέρει το Reuters.

Ο Φραγκίσκος έκανε τα σχόλιά του σε μια συνέντευξη που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό RSI, πολύ πριν από την τελευταία πρόταση της Παρασκευής από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ερντογάν έκανε τη νέα προσφορά μετά από συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι είπε ότι, ενώ θέλει ειρήνη, δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του ίδιου του ουκρανού ηγέτη ζητά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την Ουκρανία και την αποκατάσταση των κρατικών της συνόρων. Το Κρεμλίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με όρους που θέτει το Κίεβο.

Ένας εκπρόσωπος του Ζελένσκι δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων του Πάπα.

Στη συνέντευξη, ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει, καθώς δεν μπόρεσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, και εκείνων που λένε ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιήσει ενέργειες από την ισχυρότερη χώρα. Ο ερευνητής χρησιμοποίησε τον όρο «λευκή σημαία» στην ερώτηση.

«Είναι μια ερμηνεία, αυτή είναι αλήθεια», είπε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με μια εκ των προτέρων απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης και ένα μερικό βίντεο που δόθηκε στη διάθεση του Reuters το Σάββατο. Πρόκειται να μεταδοθεί στις 20 Μαρτίου ως μέρος ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος.

«Αλλά νομίζω ότι ο ισχυρότερος είναι αυτός που κοιτάζει την κατάσταση, σκέφτεται τους ανθρώπους και έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται», είπε ο Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων.

«Η λέξη διαπραγματεύομαι είναι μια θαρραλέα λέξη. Όταν βλέπεις ότι νικήθηκες, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς», είπε ο Φράνσις.

Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος χρησιμοποίησε όρους όπως «λευκή σημαία» ή «ηττημένος» στη συζήτηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας, αν και έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.

Πέρυσι ο 87χρονος Πάπας έστειλε έναν απεσταλμένο για την ειρήνη, τον Ιταλό καρδινάλιο Ματέο Τζούπι, στο Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον για να ανακοινώσει τους ηγέτες σε αυτές τις χώρες.

«Μπορεί κανείς να ντρέπεται», είπε ο Φραγκίσκος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, «αλλά με πόσους νεκρούς θα καταλήξει (ο πόλεμος); (Θα πρέπει) να διαπραγματευτεί εγκαίρως, να βρει μια χώρα που μπορεί να είναι μεσολαβητής», είπε ο Φραγκίσκος, αναφέροντας την Τουρκία μεταξύ των χωρών που είχαν προσφερθεί.

«Μην ντρέπεστε για τις διαπραγματεύσεις, προτού τα πράγματα χειροτερέψουν», είπε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει κάνει εκατοντάδες εκκλήσεις για αυτό που αποκαλεί «μαρτυρική Ουκρανία». Ερωτηθείς εάν ήταν διατεθειμένος να μεσολαβήσει, ο Φραγκίσκος είπε «είμαι εδώ».

Σε άλλο μέρος της συνέντευξης, μιλώντας για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Φραγκίσκος είπε: «Η διαπραγμάτευση δεν είναι ποτέ παράδοση».

Τον περασμένο μήνα ο Ζελένσκι είπε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι είχαν σκοτωθεί στις κατεχόμενες περιοχές της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μονή Εσφιγμένου προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά του ελληνικού κράτους

Υπουργοποιείται Αμερικανός πολιτικός που επέκρινε τη δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Κίεβο: Διαθρησκευτικό Φόρουμ Ανεκτικότητας εν μέσω διώξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα