ΑΘΗΝΑ
01:05
|
07.05.2024
Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε μια επιχείρηση στην Αϊτή για να μεταφέρει μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας από τη χώρα.
Η αστυνομία περιπολεί έναν δρόμο αφού οι αρχές παρέτεισαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω βίας συμμοριών που απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση, αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής στις 8 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε μια επιχείρηση στην Αϊτή για να μεταφέρει μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας από τη χώρα και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ ενισχύουν την ασφάλεια της πρεσβείας, καθώς το έθνος της Καραϊβικής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η επιχείρηση ήταν το τελευταίο σημάδι των προβλημάτων της Αϊτής, καθώς η βία των συμμοριών απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση και έχει οδηγήσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αυτή η αεροπορική μεταφορά προσωπικού μέσα και έξω από την πρεσβεία είναι σύμφωνη με την τυπική μας πρακτική για την ενίσχυση της ασφάλειας της πρεσβείας παγκοσμίως και δεν επέβαιναν Αϊτινοί στο στρατιωτικό αεροσκάφος», ανέφερε σε δήλωση η Νότια Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ.

Η Αϊτή εισήλθε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Κυριακή μετά την κλιμάκωση των μαχών ενώ ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί βρισκόταν στο Ναϊρόμπι αναζητώντας μια συμφωνία για την αποστολή που είχε την υποστήριξη του ΟΗΕ για πολύ καιρό.

Η Κένυα ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα ηγηθεί της δύναμης, αλλά μήνες εγχώριων νομικών διαφωνιών ουσιαστικά έβαλε την αποστολή σε αναμονή.

Το Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Κένυατη πρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο για την κρίση στην Αϊτή και οι δύο άνδρες τόνισαν τη δέσμευσή τους σε μια πολυεθνική αποστολή ασφαλείας για την αποκατάσταση της τάξης.

Στη δήλωση της Νότιας Διοίκησης, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη σε αυτούς τους στόχους.

«Η πρεσβεία μας παραμένει επικεντρωμένη στην προώθηση των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για υποστήριξη του λαού της Αϊτής, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης υποστήριξης για την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής, της επιτάχυνσης της ανάπτυξης της εξουσιοδοτημένης αποστολής Πολυεθνικής Υποστήριξης Ασφαλείας (MSS) από τα Ηνωμένα Έθνη και της επιτάχυνσης μιας ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα