ΑΘΗΝΑ
12:37
|
30.04.2024
Παρά την μείωση κερδών σε σχέση με το 2022 όταν εκτοξεύτηκαν σε ύψη ρεκόρ, κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο καθαρό εισόδημα στην ιστορία της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά την μείωση των κερδών της σε σχέση με το 2022 όταν και εκτοξεύτηκαν σε ύψη ρεκόρ, η Saudi Aramco, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, κατέγραψε το 2023 το δεύτερο υψηλότερο καθαρό εισόδημα στην ιστορία του.

«Το 2023 πετύχαμε το δεύτερο υψηλότερο καθαρό εισόδημα στην ιστορία μας ποτέ. Η ανθεκτικότητα και η ευελιξία μας συνέβαλαν σε υγιείς ταμειακές ροές και υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, παρά το σκηνικό των αντίξοων οικονομικών ανέμων. Παραδώσαμε επίσης στους μετόχους μας μερίσματα με ετήσια αύξηση 30%», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ.

Το 2023, η Aramco ανέφερε καθαρά έσοδα 121,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 161,1 δισ. δολαρίων το 2022, σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο καθαρό εισόδημα της εταιρείας μέχρι σήμερα. Η πτώση από έτος σε έτος αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και τους όγκους πωλήσεων, σε συνδυασμό με τα μειωμένα περιθώρια διύλισης και παραγωγής χημικών προϊόντων

Το 2023, οι επενδύσεις κεφαλαίου της Aramco έφτασαν τα 49,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κυμαίνονται από 48 έως 58 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Νάσερ σημείωσε περαιτέρω ότι η πρόσφατη οδηγία της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για διατήρηση της μέγιστης δυναμικότητας της Aramco στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παρέχει στην εταιρεία αυξημένη ευελιξία και ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για εστίαση στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου.

Τέλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco σημείωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κόσμος θα χρειαζόταν ένα μείγμα πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδρογόνου και άλλων πηγών ενέργειας για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική και σταθερή ενεργειακή μετάβαση». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες την Πρωτομαγιά

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα