ΑΘΗΝΑ
07:12
|
03.05.2024
Δεν θα υπάρξει ανακωχή το μήνα του Ραμαζανιού, εκτός εάν η RSF εγκαταλείψει τα σπίτια και τις τοποθεσίες αμάχων, δήλωσε ο Γιασέρ αλ-Άτα.
Ένας άνδρας περπατά ενώ καπνός υψώνεται πάνω από κτίρια μετά από εναέριο βομβαρδισμό, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του στρατού στο Βόρειο Χαρτούμ, Σουδάν, 1 Μαΐου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν θα υπάρξει ανακωχή στο Σουδάν τον ισλαμικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού, εκτός εάν η παραστρατιωτική ομάδα Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εγκαταλείψει τα σπίτια και τις τοποθεσίες αμάχων, δήλωσε την Κυριακή ο στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, Γιασέρ αλ-Άτα, μεταδίδει το Reuters.

Η δήλωση ακολουθεί έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Η παραστρατιωτική RSF δήλωσε ότι χαιρετίζει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Η δήλωση του Άτα, που εκδόθηκε στο επίσημο κανάλι Telegram του στρατού, ανέφερε τις πρόσφατες στρατιωτικές προόδους του στρατού στο Ομντουρμάν, μέρος της ευρύτερης πρωτεύουσας του Σουδάν.

Ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο Ραμαζάνι, εκτός εάν η RSF συμμορφωθεί με τη δέσμευση που ανέλαβε τον Μάιο του περασμένου έτους στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ στη Τζέντα για αποχώρηση από τα σπίτια των πολιτών και τις δημόσιες εγκαταστάσεις.

Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, τον ηγέτη των RSF, κοινώς γνωστό ως Χεμένττι, στη μελλοντική πολιτική ή στρατιωτική ζωή του Σουδάν.

Ο πόλεμος μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των RSF ξέσπασε στα μέσα Απριλίου 2023 εν μέσω εντάσεων σχετικά με ένα σχέδιο μετάβασης στην πολιτική διακυβέρνηση. Οι δύο φατρίες οργάνωσαν ένα πραξικόπημα το 2021 που εκτροχιάστηκε μια προηγούμενη μετάβαση μετά την ανατροπή το 2019 του αυταρχικού πρώην ηγέτη Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Ο στρατός βρισκόταν στο πίσω μέρος στρατιωτικά για μεγάλο μέρος της σύγκρουσης. Οι RSF κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις της πρωτεύουσας τις πρώτες μέρες των μαχών.

Ο ΟΗΕ λέει ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι – ο μισός πληθυσμός του Σουδάν – χρειάζονται βοήθεια, περίπου 8 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και η πείνα αυξάνεται. Η Ουάσιγκτον λέει ότι τα εμπόλεμα μέρη έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επίσης εκεχειρία για το Ραμαζάνι.

Ο πρεσβευτής του Σουδάν στον ΟΗΕ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη ότι ο επικεφαλής του στρατού και του κυβερνώντος συμβουλίου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν επαίνεσε την έκκληση του Γκουτέρες, αλλά αναρωτιόταν πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τις ένοπλες δυνάμεις, είπε ότι για να είναι επιτυχής οποιαδήποτε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, οι RSF θα πρέπει να αποσυρθούν από περιοχές συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών El Gezira και Sennar και αρκετές πόλεις στο Νταρφούρ, το προπύργιο των RSF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα