ΑΘΗΝΑ
21:43
|
02.05.2024
Σχεδόν τριπλάσιες ποσότητες πυρομαχικών παράγει η Ρωσία το μήνα σε σχέση συνολικά με όσα παράγουν ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.
Ρωσικό άρμα μάχης σε στρατιωτική παρέλαση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη «σκόνη» των ρωσικών πολεμικών βιομηχανιών φαίνεται πως τρώνε πολλές από τις βιομηχανίες δυτικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ καθώς σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του  CNN, η Ρωσία παράγει σχεδόν τριπλάσιες ποσότητες πυρομαχικών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διατηρώντας βασικό πλεονέκτημα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων υπηρεσίας πληροφοριών του ΝΑΤΟ και των μυστικών υπηρεσιών ευρωπαϊκής χώρας στο αμερικανικό δίκτυο, η Ρωσία παράγει το μήνα περίπου 250.000 βλήματα για το πυροβολικό ή περίπου 3.000.000 βλήματα το χρόνο προκειμένου να εφοδιάσει τις ένοπλες δυνάμεις που πολεμούν στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Ουκρανός έφεδρος με βλήματα 155mm

Ειδικότερα, ρωσικά πολεμικά εργοστάσια που παράγουν πυρομαχικά δουλεύουν 24 ώρες, επτά μέρες τη βδομάδα με εκ περιτροπής 12ωρες βάρδιες. Στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας υπολογίζεται πως δουλεύουν περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι (ενώ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν το πολύ 2,4 εκατομμύρια).

Αυτά, ενώ παράλληλα, η Ρωσία κάνει σημαντικές εισαγωγές βλημάτων από χώρες όπως το Ιράν (πέρσι φέρεται πως εισήγαγε πάνω από 300.000 όλμους πυροβολικού από το Ιράν) και τη Βόρεια Κορέα.

Αντίθετα, συνδυασμένα πολεμικές βιομηχανίες σε ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 1,2 εκατομμυρίων βλημάτων το χρόνο με προορισμό την Ουκρανία.

Ο στόχος του αμερικανικού στρατού είναι η παραγωγή 100.000 βλημάτων πυροβολικού το μήνα  ως το τέλος του 2025 (δηλαδή λιγότερα και από το 50% όσων παράγονται στη Ρωσία μηνιαίως) αλλά ακόμη και αυτός ο αριθμός «παίζεται» καθώς οι κόντρες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο αμερικανικό κογκρέσο έχουν φρενάρει τις προσπάθειες ψήφισης νομοσχεδίου για την χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής «βοήθειας» 60 δις. δολαρίων στην Ουκρανία.

Ανώτερος ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος μιλώντας στο CNN (με μία σχεδόν αναπόφευκτη δόση «ανησυχίας») σχολίαζε πως το αποτέλεσμα στην Ουκρανία «εξαρτάται τώρα από το πόσο εξοπλισμένη είναι η κάθε πλευρά για να κάνει αυτόν τον πόλεμο».

Βεβαίως η Ουκρανία παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής υποστήριξης που της έχουν δοθεί από το 2022 ως σήμερα δεν έχει ελλείψεις μόνον σε πυρομαχικά αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα