ΗΠΑ και (για πρώτη φορά) Γαλλία είναι οι δύο μεγαλύτερη εξαγωγείς όπλων παγκοσμίως καθώς οι διεθνείς πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 47% την περίοδο 2019-2023, σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2018. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει σήμερα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (Sipri).
Η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι η Γαλλία ξεπέρασε τη Ρωσία επειδή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στις εσωτερικές ανάγκες. Αυτό, σε συνάρτηση με τις δυτικές κυρώσεις της τελευταίας διετίας, είχε ως συνέπεια οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας να μειωθούν εντυπωσιακά (-53% μεταξύ 2019 και 2023).
Η Γαλλία αντιπροσωπεύοντας το 10,92% των διεθνών πωλήσεων όπλων βρίσκεται λίγο μπροστά από τη Ρωσία, που έπεσε στο 10,54% αναφέρει το Sipri.
Το 42% των όπλων της η Γαλλία το πούλησε σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, το 34% το πούλησε χώρες της Μέσης Ανατολής και το 30% των όπλων της το πούλησε στην Ινδία.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ρωσικών όπλων, το 68% το αγόρασαν χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, εκ των οποίων το 34% πήρε η Ινδία και το 21% η Κίνα.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17% και αντιπροσωπεύουν πλέον το 42% του συνόλου.
Η Κίνα (5,8%) και η Γερμανία (5,6%) κατατάσσονται στην 4η και 5η θέση. Αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν το 75% των διεθνών πωλήσεων όπλων.
Η Γαλλία έχει ακολουθήσει μια πιο ενεργητική διεθνή πολιτική τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η έκθεση του Sipri επισημαίνοντας πως οι χώρες που αγοράζουν από τη Γαλλία εκτιμούν τις ευκαιρίες στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας αλλά και το ότι τα γαλλικά όπλα είναι «ITAR free», δηλαδή δεν υπόκεινται στους αμερικανικούς κανονισμούς για τις πωλήσεις όπλων.
Αξίζει παράλληλα να επισημανθεί πως περίπου το 55% των εισαγωγών όπλων που έγιναν σε χώρες της Ευρώπης κατά το διάστημα 2019-23 προήλθαν από τις ΗΠΑ (αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με το διάστημα 2014-2018).
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων διεθνών είναι κατά την περίοδο 2019-23 η Ινδία που αύξησε τις εισαγωγές της κατά 4,7% μεταξύ των περιόδων 2014-8 και 2019-23.
Εντυπωσιακή αύξηση στις εισαγωγές όπλων παρουσίασε άλλη μία πυρηνική δύναμη: το Πακιστάν που αύξησε τις εισαγωγές κατά 43%.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως η Κίνα μείωσε τις εισαγωγές όπλων κατά 44% επειδή αύξησε σημαντικά την εσωτερική παραγωγή.
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές όπλων από δύο γείτονες της Κίνας. Την Ιαπωνία που αύξησε τις εισαγωγές όπλων κατά 155%(!) και τη Νότια Κορέα που τις αύξησε κατά 6,5%.
Ο διευθυντής του SIPRI, Νταν Σμιθ, τόνισε επιπλέον πως οι ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο 2019-23 «η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων εκτός ηπείρου, που δείχνει τις δυνατότητες του πολεμικού βιομηχανικού συμπλέγματος στην «Γηραιά Ήπειρο».