ΑΘΗΝΑ
14:16
|
04.05.2024
Δεν βλέπει καμία ανάγκη για ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η Ευρωπαία Επίτροπος.
Παρά τις παράνομες επαναπροωθήσεις, την αδράνεια και τις επικρίσεις... τα βλέπει σχεδόν όλα καλά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης της Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής της Ε.Ε., γνωστής ως Frontex, δήλωσε χθες Δευτέρα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, παρά τα χρόνια σκανδάλων, επικρίσεων και ισχυρισμών για αδράνεια, συνενοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη διάσωση ή την προστασία των μεταναστών.

Από την Μαδρίτη, όπου βρέθηκε μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση του 2004 στο δίκτυο προαστιακού τρένου, από την οποία σκοτώθηκαν 193 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.800, η Γιόχανσον δήλωσε «αρκετά ικανοποιημένη» από τον τρόπο που λειτουργεί η Frontex, εκτιμώντας πως δεν χρειάζεται κάποια σημαντική μεταρρύθμισή της.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Διαμεσολαβήτρια της Ε.Ε. Έμιλι Ο’Ράιλι ζήτησε αλλαγές στους κανόνες της Ένωσης για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, αφού διερεύνησε τον ρόλο της Frontex και τους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο ναυάγιο της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωσε ότι οι ισχύοντες κανόνες εμποδίζουν την Frontex από το να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και ότι ο οργανισμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις χώρες της Ε.Ε. όταν όσον αφορά την διαχείριση των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες σε κίνδυνο.

«Η διαμεσολαβήτρια θα ήθελε να ενισχυθεί περαιτέρω το τμήμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex», ανέφερε η Γιόχανσον, αλλά υπογράμμισε πως δεν είναι πεπεισμένη για αυτή την ανάγκη. «Έχουμε ήδη ισχυρή εντολή για τα θεμελιώδη δικαιώματα», υποστήριξε, παρά τους 600 νεκρούς του πλοίου Adriana στις ελληνικές θάλασσες.

Τα προβλήματα που φαίνεται να εντοπίζει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, αφορούν στη διαχείριση της Frontex, υπό τον πρώην διευθυντή Φαμπρίς Λεγκέρι, που πλέον ξεπερνιούνται καθώς όπως υποστήριξε «τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς προς το καλύτερο», μετά την παραίτησή του το 2022.

«Φυσικά, υπάρχουν προκλήσεις για τη Frontex», πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό- χρειαζόμαστε τα κράτη μέλη να είναι ταχύτερα στις αποστολές, αλλά δεν βλέπω ότι έχουμε πρόβλημα με τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα