ΑΘΗΝΑ
00:57
|
28.04.2024
Προς το παρόν, οι ελβετικές δικαστικές αρχές δεν έχουν οριστεί ημερομηνία έναρξης της δίκης.
Ριφάατ αλ Άσαντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατηγορίες κατά του πρώην αντιπροέδρου της Συρίας, Ριφάατ αλ Άσαντ, απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία φέρεται να διέπραξε ο 86χρονος πριν από τουλάχιστον 40 χρόνια.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος και θείους του σημερινού προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγορείται ότι «στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης και της γενικευμένης επίθεσης εναντίον των κατοίκων της πόλης Χάμα στη Συρία τον Φεβρουάριο του 1982 διέταξε, με την ιδιότητα του διοικητή των Ταξιαρχιών Άμυνας και του επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Χάμα, φόνους, βασανιστήρια, σκληρή μεταχείριση και παράνομες κρατήσεις». Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι Ταξιαρχίες Άμυνας «ήταν η βασική δύναμη αρμόδια για την καταστολή».

«Σε αυτό το πλαίσιο πολλές χιλιάδες άμαχοι έπεσαν θύματα διάφορων εγκλημάτων, από άμεσες εκτελέσεις ως κράτηση και βασανισμό σε κέντρα που είχαν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν πολλές μαρτυρίες», πρόσθεσε.

Η έρευνα της ελβετικής εισαγγελίας ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες μιας ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, της TRIAL International, τον Δεκέμβριο του 2013. Η ποινική διαδικασία ξεκίνησε με βάση την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας και του απαράγραπτου των εγκλημάτων πολέμου, εξήγησε η ελβετική εισαγγελία. Αστυνομικός έλεγχος επιβεβαίωσε την παρουσία του Ριφάατ αλ Άσαντ στο ελβετικό έδαφος, όταν ξεκίνησε η διαδικασία.

Ο Άσαντ επέστρεψε στη Συρία το 2021, αφού πέρασε πολλά χρόνια εξόριστος στην Γαλλία. Πριν δύο χρόνια η ελβετική δικαιοσύνη είχε εκδώσει εντολή έρευνας εις βάρος του, την οποία όμως κράτησε μυστική ως το 2023. Προς το παρόν, οι ελβετικές δικαστικές αρχές δεν έχουν οριστεί ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα