Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τα πρώτα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία που θα διεξαχθούν στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στο «ΑΧΕΠΑ», παρά τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών.
Στο «Παπαγεωργίου» θα εξυπηρετηθούν επί πληρωμή εκτός πρωινού ωραρίου δύο ορθοπεδικά περιστατικά και θα γίνουν και δύο επεμβάσεις που εμπίπτουν στη Γενική Χειρουργική, ενώ ένας ακόμη ασθενής θα χειρουργηθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Στο σύστημα των νοσοκομείων που θα πραγματοποιούν τέτοιες επεμβάσεις αναμένεται σταδιακά να ενταχθούν και άλλα νοσοκομεία που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα. «Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σε ημερίδα του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου.
Το κόστος των χειρουργείων με τις επεμβάσεις να κατατάσσονται σε έξι κατηγορίες -από πολύ μικρή έως και εξαιρετικά βαριά- θα κυμαίνεται από 300 έως και 2.000 ευρώ ανάλογα με την δυσκολία της επέμβασης.
Αντιδρούν γιατροί και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μ.μ., στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» καλούν το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, που έχει προκηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.
Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η λίστα αναμονής μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023 είναι περίπου 9.000 χειρουργεία! Και αναδεικνύει ότι η ιδιωτική λειτουργία, που επιθυμούν κυβέρνηση και διοίκηση να εισάγουν, «ουσιαστικά έρχεται να καλύψει ανάγκες που δεν εξυπηρετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και ενώ το νοσοκομείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει, με τα κενά των οργανικών θέσεων να είναι κάτι λιγότερο από 500 και μέρος τους να καλύπτεται από συμβασιούχους διαφόρων προγραμμάτων».
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου από σήμερα οι ασθενείς θα πληρώνουν για να χειρουργούνται, λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μειωμένου αριθμού αναισθησιολόγων! Και με αυτά τα κενά το προσωπικό «εξωθείται σε υπερεργασία, εργασιακή εξουθένωση μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και απαξίωσης, πατώντας πάνω σε προσωπικές ανάγκες που οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν υπονομεύσει, προσφέροντας υποτιμητικές αμοιβές ή και αναγκαστική απλήρωτη εργασία πέρα από την καθημερινή ρουτίνα!».
Το Σωματείο τονίζει ακόμα ότι με αυτήν τη «βαριά» επιχειρηματική δραστηριότητα η διοίκηση προσδοκά εκτόξευση των κερδών, πάνω από τα 36 εκατ. του 2022, ενώ το υπουργείο κάνει μία ακόμα φιέστα στην πλάτη εργαζομένων και ασθενών.
Τις τραγικές ελλείψεις συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επαναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ, σημειώνοντας ότι σε ένα τέτοιο φόντο «βασικό χαρακτηριστικό του “νέου ΕΣΥ” είναι η λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή νοσοκομεία – “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από ασθενείς – πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης».
Και προβάλλει ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες Υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.