ΑΘΗΝΑ
02:17
|
07.05.2024
Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε πως συνέλαβε 4 «κομβικά στελέχη εγκληματικής οργάνωσης». Εννοούσε μέλη της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων.
Συλλήψεις από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU)  ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έρευνες και «αποκάλυψε» 15 μέλη, ενώ συνέλαβε 4 «κομβικά στελέχη εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηρίζεται η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) της Ουκρανίας, τα οποία κρίθηκαν ύποπτα για τη διάπραξη του εγκλήματος της «εσχάτης προδοσίας».

Κατά την SBU με τις ενέργειές της «εξουδετέρωσε στο Κίεβο εγκληματική οργάνωση, η οποία διενεργούσε  επικοινωνιακές δολιοφθορές κατά παραγγελία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας» της Ρωσίας.

Λίγο πριν η ΕΟΔ είχε δημοσιεύσει την είδηση ότι στο χώρο εργασίας ή στα σπίτια συνεργατών της Ένωσης προσήλθαν στελέχη της ουκρανικής SBU, προχώρησαν σε κατασχέσεις τεχνικού εξοπλισμού, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, υλοποιώντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για «μπλοκάρισμα σειράς πηγών, μεταξύ των οποίων η ιστοσελίδα της ΕΟΔ» (https://spzh.media/gr/).

Ποια είναι η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων Ουκρανίας

Η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων στην Ουκρανία αποτελεί μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες πηγές για τις ταραχώδεις εκκλησιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία και όχι μόνο, καθώς δημοσιεύει ειδήσεις για όλες τις Ορθόδοξες και μη Εκκλησίες εντός Ουκρανίας, που τελούν σε παρατεταμένη σύγκρουση και σχίσμα, ακόμη και υλικό επικριτικό προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, από την οποία έχει πάρει αποστάσεις η παλαιότερη και πολυπληθέστερη Ουκρανική Εκκλησία, που τυπικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Κατά την ιστοσελίδα της ΕΟΔ, οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τους συνεργάτες της ότι «παρήγαγαν ειδήσεις, φιλικά προς το Κρεμλίνο αφηγήματα και προβοκατόρικες ανακοινώσεις, ώστε να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση και να υποδαυλίσουν το θρησκευτικό μίσος  στην Ουκρανία», χωρίς να παρουσιάζουν παραδείγματα αυτής της δραστηριότητας.

Ένας εκ των συλληφθέντων είναι προϊστάμενος ναού της Ουκρανικής Εκκλησίας στο Κίεβο, ενώ οι κατασχεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές φέρονται να χρησιμοποιούνταν «σε εγκληματικές ενέργειες υπέρ της επιτιθέμενης χώρας», δηλαδή της Ρωσίας.

Η έρευνα συνεχίζεται και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι συλληφθέντες απειλούνται με ισόβια δεσμά.

Οι κατηγορίες αυτές μοιάζουν με αυτές, που έχουν απαγγελθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον κληρικών, λαϊκών, ακόμη και μητροπολιτών της κανονικής και διεθνώς αναγνωρισμένης Εκκλησίας της χώρας, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών Εκκλησιών και διεθνών φορέων για τον πρωτοφανή χαρακτήρα των διώξεων κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας, ακόμη και μετά τη σαφή διαφοροποίησή της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Στην ιστοσελίδα της ΕΟΔ αναφέρεται ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας πραγματοποίησε έρευνες και στο Κέντρο Νομικής Υποστήριξης της Ουκρανικής Εκκλησίας, όπως δήλωσε ο νομικός και πρωθιερέας Νικίτα Τσέκμαν.

Πογκρόμ διώξεων…

Οι τελευταίες έρευνες και συλλήψεις εκτιμάται ότι εντάσσονται στην κλιμάκωση των διώξεων κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας, λόγω της άρνησής της να υπαχθεί στην μικρότερη και νεώτερη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το 2018, υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση Ζελένσκι ως η «εθνική» και επίσημη Εκκλησία της χώρας, στην οποία όμως μοιάζει να προσέρχεται ακόμη και σήμερα, σε συνθήκες πολέμου με τη Ρωσία, η μειοψηφία των ορθοδόξων πιστών της χώρας.

Σύμφωνα με Ουκρανούς δημοσιογράφους οι εξελίξεις αποτελούν προάγγελο της επιχειρούμενης τελικής φάσης του διωγμού κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας, που προϋποθέτει την οριστική απαγόρευσή της, έπειτα από την υιοθέτηση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει προεγκριθεί στην ουκρανική Βουλή (Βερχόβνα Ράντα).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα