ΑΘΗΝΑ
08:22
|
05.05.2024
Άδειασαν οι αποθήκες προς όφελος της Ουκρανίας. Σχέδια για επαναφορά της στρατιωτικής θητείας.
Τα έδωσαν όλα... στην Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γερμανικός στρατός αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών, αποκάλυψε η κοινοβουλευτική επίτροπος για τον στρατό Εύα Χόεγκλ, χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Όπως ανέφερε, παρά την περσινή ένεση στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να στερούνται βασικών δυνατοτήτων. «Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι η Bundeswehr έχει πολύ λίγα από όλα. Υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών, ανταλλακτικών, ραδιοεξοπλισμού, ο στρατός δεν έχει αρκετά τανκ, πλοία και αεροσκάφη», τόνισε προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις έχουν γίνει πιο σοβαρές λόγω της διάθεσης όπλων στο καθεστώς του Κιέβου και της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

«Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού, δεν έχω καλά νέα. Ο γερμανικός στρατός γερνάει και συρρικνώνεται», τόνισε. όσο αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, ο γερμανικός στρατός υπολείπεται των στόχων στρατολόγησης του και έχει χιλιάδες κενές θέσεις. «Είχαμε περισσότερες κενές θέσεις, αλλά λιγότερες αιτήσεις πέρυσι, οι προσλήψεις είναι στάσιμες και τα ποσοστά εγκατάλειψης παραμένουν πολύ υψηλά», προειδοποιεί η έκθεση και καταλήγει ότι «με την τρέχουσα προσέγγιση, δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης του προσωπικού της Bundeswehr στους 203.000 στρατιώτες έως το 2031».

Ήδη, η συζήτηση για την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας που καταργήθηκε στην Γερμανία το 2011, έχει ξεκινήσει με το βλέμμα στραμμένο σε ένα νέο μοντέλο εμπνευσμένο από τις σκανδιναβικές χώρες.

Τα πρώτα βήματα έχουν δρομολογηθεί, καθώς ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έδωσε την περασμένη εβδομάδα εντολή στο υπουργείο του να παρουσιάσει, έως την 1η Απριλίου, επιλογές για ένα γερμανικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας, το οποίο θα είναι κλιμακούμενο και θα μπορεί να συμβάλει στην ανθεκτικότητα του έθνους στο σύνολό του.

Ωστόσο, καθώς οι Πράσινοι και το FDP, οι εταίροι του Πιστόριους (SPD) στον συνασπισμό, είναι επιφυλακτικοί, η σημαντική πρόοδος στο θέμα αυτό κατά την τρέχουσα θητεία είναι αμφίβολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ελεύθερος ο αστυνομικός από τις Ισραηλινές αρχές κατόπιν παρέμβασης του ΥΠ.ΕΞ.

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα