ΑΘΗΝΑ
22:57
|
27.04.2024
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» από τότε που ο Τουσκ εκλέχτηκε πρόεδρος της Πολωνίας.
Εμανουέλ Μακρόν, Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο για βιαστικά διευθετημένες συνομιλίες όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες, που ανακοίνωσε ο Τουσκ και επιβεβαιώθηκαν από γερμανική κυβερνητική πηγή, θα είναι η πρώτη συνάντηση ανώτατου επιπέδου του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» – μια πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας που δημιουργήθηκε το 1991 – από τότε που επέστρεψε ως πρωθυπουργός της Πολωνίας στα τέλη του περασμένου έτους.

«Μίλησα με τον πρόεδρο για το πώς κινητοποιούμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη», είπε ο Τουσκ στο κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info σε συνέντευξή του αργά την Τρίτη μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον. «Συγκλήθηκε επειγόντως μια σύνοδος κορυφής στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης για την Παρασκευή».

Ο Σολτς και ο Μακρόν θα μιλήσουν πρώτα ο ένας στον άλλον πριν τους συναντήσει ο Τουσκ, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Η συνάντηση ακολουθεί την ένταση μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας για ζητήματα όπως η πολιτική της Ουκρανίας, η οποία υποκινήθηκε πιο πρόσφατα από τον Μακρόν που δεν απέκλεισε την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Ένας πιο προσεκτικός Σολτς αντεπιτέθηκε, αποκλείοντας τη χρήση χερσαίων στρατευμάτων από ευρωπαϊκές χώρες.

Από τον σχηματισμό της νέας πολωνικής κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου έτους, υπήρξε μόνο μία συνάντηση για το Τρίγωνο της Βαϊμάρης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και οι τρεις χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να εντατικοποιηθούν οι μεταξύ τους σχέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα