ΑΘΗΝΑ
06:56
|
02.05.2024
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Πρωθιεράρχου.
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος. Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας τους τελευταίους μήνες παρουσίαζε προβλήματα υγείας, ενώ τον Νοέμβριο είχε νοσηλευτεί με πνευμονοπάθεια.

Την είδηση ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Όπως αναφέρει, ο Πατριάρχης Νεόφυτος απεβίωσε εν Κυρίω το βράδυ της Τρίτης, 22:22, στην Στρατιωτική ιατρική Ακαδημία της Σοφίας στην οποία νοσηλευόταν, εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Καλούμε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να προσευχηθούν στον Πανάγαθο Θεό μαζί με την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, να αναπαύσει την ψυχή του αγαπητού μας Πατριάρχη στη βασιλεία του Θεού

Η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την εκδημία του πνευματικού της πατέρα, ο οποίος, όπως τονίζεται, στην 11χρονη παραμονή του στο πηδάλιο της Βουλγαρικής Εκκλησίας αναδείχθηκε σε άξιο διάδοχο των προκατόχων του ενισχύοντας το έργο της Τοπικής Εκκλησίας.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την ηγεσία της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας, τους γιατρούς και το προσωπικό της μονάδας εντατικής θεραπείας για την επιμέλεια και φροντίδα που παρείχαν στον Πατριάρχη Νεόφυτο.

Σύμφωνα με το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR, τη θλίψη τους για την εκδημία του Πατριάρχη Νεοφύτου εξέφρασαν με δηλώσεις τους προσωπικότητες από τον πολιτικό, αυτοδιοικητικό και άλλους χώρους. Στην Εθνοσυνέλευση κατά την πρωινή έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του Πατριάρχη.  

Να σημειωθεί ότι στις 14 Μαρτίου το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση του λαϊκού προσκυνήματος της σορού του μακαριστού Πρωθιεράρχου και την Εξόδιο ακολουθία.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος ήταν ο 28ος προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον τίτλο Πατριάρχης Πάσης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας.

Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1945 στη Σόφια. Σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σόφιας και έκανε περαιτέρω σπουδές στη Μόσχα.

Στις 3 Αυγούστου 1975 εκάρη μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 15 Αυγούστου 1975 και Πρεσβύτερος στις 25 Μαρτίου 1976. Στις 21 Νοεμβρίου 1977 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σόφιας από το 1981 μέχρι το 1985. Στις 8 Δεκεμβρίου 1985 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λεύκης.

Υπήρξε λέκτορας και υπεύθυνος της Χορωδίας της Ακαδημίας, Πρόεδρος της Θεολογικής Ακαδημίας, πρώτος Κοσμήτορας της ανασυσταθείσης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας ενώ υπηρέτησε και ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, από το 1992 έως το 1994.

Στις 3 Απριλίου 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Δοροστόλου και Τσερβένου. Στις 19 Δεκεμβρίου 2001 μετά τη διαίρεση της Μητροπόλεως Δοροστόλου και Τσερβένου στις Μητροπόλεις Δοροστόλου με έδρα την Σιλίστρα και Ρούσε με έδρα το Ρούσε ονομάστηκε Μητροπολίτης Ρούσε.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2013 εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πογκρόμ του Κιέβου κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Έκκληση του Κύριλλου για διεθνή συμπαράσταση

Συνάντηση Κουτσούμπα-Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη

Η «Άπειρη Αξιοπρέπεια» και ο μετα-ανθρωπισμός

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα