Η Δανία θα καλέσει γυναίκες αλλά και άνδρες καθώς επεκτείνει τη στρατολογία για να ανταποκριθεί στο μεταβαλλόμενο κλίμα ασφάλειας της Ευρώπης.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είπε ότι η αναθεωρημένη πολιτική σχεδιάστηκε για να αυξήσει τον αριθμό των νέων που κάνουν στρατιωτική θητεία.
Οι στρατεύσιμοι αναμένεται επίσης να υπηρετήσουν περισσότερο χρόνο στο στρατό – 11 μήνες, σε σύγκριση με τέσσερις μήνες αυτή τη στιγμή.
«Δεν επανεξοπλιζόμαστε επειδή θέλουμε πόλεμο, καταστροφή ή βάσανα. Επανεξοπλιζόμαστε αυτή τη στιγμή για να αποφύγουμε τον πόλεμο και σε έναν κόσμο όπου αμφισβητείται η διεθνής τάξη», είπε η Φρεντέρικσεν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, αναφερόμενος έμμεσα στις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια και μήνες.
Η Δανία, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 40,5 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Φρεντέρικσεν είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 2,4 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος και το 2025, πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ για τα κράτη μέλη.
Denmark to conscript women into armed forces for first time https://t.co/kYr2aIBCTQ
— Al Jazeera English (@AJEnglish) March 14, 2024
Η χώρα μείωσε τις στρατιωτικές της δυνατότητές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει ξαναξυπνήσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην ήπειρο.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα στείλει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο προειδοποίησε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια «μακροχρόνια σύγκρουση με τη Δύση». .
Η κατάσταση στην Ευρώπη «έχει γίνει όλο και πιο σοβαρή και πρέπει να το λάβουμε υπόψη όταν εξετάζουμε τη μελλοντική άμυνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν. «Χρειάζεται μια ευρύτερη βάση για στρατολόγηση που να περιλαμβάνει όλα τα φύλα», είπε, προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει «μια πιο ευέλικτη και πιο ολοκληρωμένη άμυνα».
Η Δανία έχει επί του παρόντος έως και 9.000 επαγγελματίες στρατιώτες εκτός από 4.700 στρατεύσιμους που υποβάλλονται σε βασική εκπαίδευση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευσίμων κατά 300 για να φτάσει συνολικά τους 5.000. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο, οι στρατεύσιμοι θα περάσουν πρώτα πέντε μήνες στη βασική εκπαίδευση και θα ακολουθήσουν έξι μήνες στην επιχειρησιακή υπηρεσία μαζί με τη συμπληρωματική εκπαίδευση.
Το νέο σύστημα θα απαιτήσει μια αλλαγή στον νόμο, η οποία είπε ότι θα γίνει το 2025 και θα τεθεί σε ισχύ το 2026.
Επί του παρόντος, όλοι οι σωματικά ικανοί άνδρες άνω των 18 ετών καλούνται για στρατιωτική θητεία, η οποία αποφασίζεται σύμφωνα με σύστημα κλήρωσης.
Η γειτονική Σουηδία εισήγαγε στρατιωτικό στρατό για άνδρες και γυναίκες το 2017 εν μέσω ανησυχιών για το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη και γύρω από τη Σουηδία.
Η σκανδιναβική χώρα, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα, είχε προηγουμένως καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες το 2010, επειδή υπήρχαν αρκετοί εθελοντές για να καλύψουν τις στρατιωτικές της ανάγκες. Οι γυναίκες δεν είχαν υποχρεωθεί να κάνουν εθνική υπηρεσία πριν από την αλλαγή του νόμου.
Η Νορβηγία εισήγαγε νόμο που εφαρμόζει τη στρατιωτική στράτευση και στα δύο φύλα το 2013.