ΑΘΗΝΑ
09:02
|
27.04.2024
Σύμφωνα με τους Financial Times οι μυστικές συνομιλίες είχαν ως κεντρικό θέμα την απαίτηση των ΗΠΑ να σταματήσουν οι Χούθι τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ιράν και ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Ομάν είχαν στη Μουσκάτ τον Ιανουάριο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και του Ιράν σε μία προσπάθεια των Αμερικανών να πετύχουν την ανάσχεση των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακγκέρκ και επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγέρι Κάνι που είναι παράλληλα ο ανώτατος Ιρανός διαπραγματευτής με τη διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές,  Αμερικανοί και Ιρανοί δεν συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο καθώς οι επαφές τους έγιναν με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Ομάν, που παίζει συχνά ρόλο αποκλιμάκωσης περιφερειακών εντάσεων. Είχαν δε προγραμματίσει και δεύτερο γύρο συνομιλιών τον Φεβρουάριο αλλά αναβλήθηκε για λόγους που δεν διευκρινίζονται.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται πάντως πως οι ΗΠΑ παράλληλα με τα στρατιωτικά μέσα αναπτύσσουν και τα διπλωματικά επιδιώκοντας την αποτροπή μίας γενικότερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή (με απρόβλεπτες συνέπειες).

Ερωτηθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν «πολλούς διαύλους για να περάσουν μηνύματα στο Ιράν» αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο εάν έγιναν οι έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν και ποια ήταν ακριβώς η ατζέντα αυτών των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, Ιρανός αξιωματούχος αντέδρασε σημειώνοντας πως το Ιράν έχει μόνον «πνευματική επιρροή» στους Χούθι και δεν τους υπαγορεύει τι θα κάνουν. Το Ιράν μπορεί μόνον να κάνει μαζί τους «συνομιλίες και διαπραγματεύσεις» τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα