Ο επικεφαλής της (ισχνής) πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «δεν εξυπηρετεί πλέον» το ρόλο του πρωθυπουργού στο κάδρο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ για τις επιχειρήσεις που διαδραματίζονται εδώ και έξι μήνες στη Γάζα και την «επόμενη μέρα» από το τέλος του πολέμου.
«Ο συνασπισμός του Νετανιάχου δεν ταιριάζει πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου. Ο κόσμος έχει αλλάξει, ριζικά, από τότε, και ο ισραηλινός λαός έχει κατακλυστεί από ένα κυβερνητικό όραμα που έχει κολλήσει στο παρελθόν» ανέφερε ο Τσακ Σούμερ.
Πρόσθεσε δε πως ο Νετανιάχου «έχει χάσει το δρόμο του βάζοντας στον συνασπισμό ακροδεξιούς εξτρεμιστές όπως ο (υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ) Σμότριτς και ο (υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας) Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ».
Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα ο Τσακ Σούμερ υπαινίχθηκε αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως εάν ο σημερινός συνασπισμός παραμείνει στην εξουσία στο Ισραήλ και συνεχίσει επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που δοκιμάζουν τα σημερινά κριτήρια των ΗΠΑ για βοήθεια, τότε η Ουάσιγκτον θα παίξει έναν πιο δραστήριο ρόλο για τη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής χρησιμοποιώντας την επιρροή της για να αλλάξει τη σημερινή πορεία».
Η ομιλία του Σούμερ, που έγινε από το βήμα της Γερουσίας, φάνηκε να έχει αποκλειστικό στόχο τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον Νετανιάχου και το πολιτικό σύστημα που τον στηρίζει, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει εάν μετατραπεί σε περιθωριακό κράτος «παρία».
Στην ίδια ομιλία δεν χάρισε κάστανα ούτε για τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς ζητώντας να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί «από μία νέα γενιά Παλαιστινίων ηγετών που θα εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης με ένα εβραϊκό κράτος».
Τέλος ανέφερε πως εάν το Ισραήλ εντείνει περαιτέρω τον ασφυκτικό έλεγχο σε Γάζα και Δυτική Όχθη και τις προσαρτήσει ντε φάκτο φτιάχνοντας «ένα κράτος», τότε δεν θα πρέπει να έχει κανείς «καμία λογική προσδοκία ώστε η Χαμάς και οι σύμμαχοί της να παραδώσουν τα όπλα γιατί αυτό θα σημάνει συνεχή πόλεμο».