ΑΘΗΝΑ
12:53
|
02.05.2024
«Ο στρατός είναι έτοιμος για την επιχείρηση και για την απομάκρυνση πληθυσμού» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε σχετική ανακοίνωση.
Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τελευταία πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι 700 με 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι (μεταξύ των οποίων 100 ισοβίτες) απέρριψε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου πολέμου και του υπουργικού συμβουλίου, έχοντας προηγουμένως εγκρίνει το σχέδιο γενικής επίθεσης στη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι άμαχοι.

Ο Νετανιάχου είπε πως οι προτάσεις που υπέβαλλε το βράδυ της Πέμπτης η Χαμάς στους μεσολαβητές Αιγύπτου και Κατάρ «παραμένουν ακόμη παράλογες» προσθέτοντας ωστόσο πως θα στείλει στο Κατάρ μία αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι  προσπάθειες (και τα παζάρια) για προσωρινή εκεχειρία και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Οι δυσκολίες για μία συμφωνία οφείλονται κυρίως στο γεγονός πως το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο στην επιλογή του να κλιμακώσει τον πόλεμο (και τη γενική επίθεση στη Ράφα) μέχρι να πετύχει «απόλυτη νίκη» στη Γάζα και στην σταθερή επιμονή της Χαμάς για μόνιμη και όχι προσωρινή εκεχειρία, επιστροφή των εκτοπισμένων στη γη τους και αποχώρηση του στρατού εισβολής (ώστε να μην γίνει και στρατός κατοχής).

Η αποστολή αντιπροσωπείας Ισραηλινών στο Κατάρ συνδυάστηκε με την ανησυχητική απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει το σχέδιο γενικής επίθεσης στη Ράφα.

«Ο στρατός είναι έτοιμος για την επιχείρηση και για την απομάκρυνση πληθυσμού» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε σχετική ανακοίνωση, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ, Αιγύπτου, Ιορδανίας κ.α. πως μία γενική επίθεση στη Ράφα θα πολλαπλασιάσει τα ήδη φρικτά δεινά που υφίστανται οι 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Οι επισημάνσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ μιλώντας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως η καλύτερη λύση για το Ισραήλ σε σχέση με τη διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο είναι να την αναλάβουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ

Ο Γκάλαντ επανέφερε την πρόταση αυτή στο τραπέζι παρά την απόρριψή της από τον πρωθυπουργό.

Ανέφερε και άλλες πιθανές εξελίξεις ή επιλογές κατονομάζοντας ως «χειρότερη» την αδυναμία του στρατού να νικήσει και να διαλύσει τελείως τη Χαμάς και η αμέσως «λιγότερη κακή επιλογή» είναι, όπως ανέφερε, η στρατιωτική κατοχή της Γάζας την οποία ο στρατός θα πληρώσει με αίμα και σημαντικούς πόρους αδυνατώντας να συνεχίσει την κατοχή της Δυτικής Όχθης και να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Αντιδράσεις της Χαμάς για τον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

Την αντίδραση της Χαμάς προκάλεσε σήμερα ο χτεσινοβραδινός διορισμός του οικονομολόγου Μοχάμεντ Μουστάφα  από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη θέση του πρωθυπουργού.

Η δυσαρέσκεια της οργάνωσης προκλήθηκε από το γεγονός πως δεν τη συμβουλεύτηκε σε αυτή την επιλογή παρότι οι αντιπροσωπείες της Χαμάς, της Φατάχ και της Παλαιστινιακής Αρχής στη Μόσχα στα τέλη Φλεβάρη είχαν συμφωνήσει να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις από κοινού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα