ΑΘΗΝΑ
10:34
|
27.04.2024
Η δεκαετής συνεργασία τους στο πλαίσιο της σινικής πρωτοβουλίας Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος αποδίδει καρπούς.
Οι Πρόεδροι Κίνας και Αγκόλας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη βοήθεια της Κίνας στην διαφοροποίηση της οικονομίας στην Αγκόλα πρόσφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνιγκ στον Αγκολέζο ομόλογό του, Ζοάου Λορένσου που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

«Η κινέζικη πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Αγκόλα για να εφαρμόσει έργα υποδομών-κλειδιά και να υποστηρίξει τις κινέζικες εταιρίες που θα πάνε εκεί για να διεκπεραιώσουν διάφορες μορφές συνεργασίας» τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης της Αγκόλας να αναπτύξει τους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

Τον Δεκέμβριο η Αγκόλα ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τον οργανισμό πετρελαιοπαραγωγών χωρών, OPEC, επιχειρώντας να αναπτύξει άλλους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία και η βιομηχανία, στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμης ενεργειακής μετάβασης και απεξάρτησης από το πετρέλαιο που είναι το βασικό προϊόν που φέρνει έσοδα  στα κρατικά ταμεία.

Τον Δεκέμβριο οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Αγκόλας υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων ενώ από τις 25 Δεκεμβρίου 2023 οι εταιρίες της Αγκόλα απέκτησαν αδασμολόγητη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Κίνας για το 98% των αγαθών που παράγει.

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι Πρόεδροι Κίνας και Αγκόλας συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικές  στο πλαίσιο της 10ετούς συνεργασίας τους στο σινικό στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα σε δεκάδες χώρες του κόσμου «Μία Ζώνη-ένας Δρόμος».

Οι κινέζικες εταιρίες έχουν επενδύσει εδώ και μία δεκαετία πάνω από 12 δις. δολάρια στην Αγκόλα η οποία χρωστά σε Κινέζους δανειστές περίπου 21 δις. δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα