ΑΘΗΝΑ
02:23
|
02.05.2024
Ο Νικολάς Μαδούρο θα είναι υποψήφιος για 2η επανεκλογή για να εξασφαλίσει μια ακόμη εξαετή θητεία στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κυματίζει μια σημαία του Κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώπιον των υποστηρικτών του, αφού αποδέχθηκε την υποψηφιότητα του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) για άλλη μια θητεία στις εκλογές της 28ης Ιουλίου 2024, στο Poliedro de Caracas, Βενεζουέλα, 16 Μαρτίου. 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο θα είναι υποψήφιος για δεύτερη επανεκλογή για να εξασφαλίσει μια ακόμη εξαετή θητεία στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουλίου, ανακοίνωσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα το Σάββατο, μεταδίδει το Reuters.

Ο Μαδούρο, ένας 61χρονος πρώην ηγέτης συνδικάτου, ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον αντιπρόεδρο Ντιοσντάντο Καμπέλλο και ανέβηκε στη σκηνή σε μια μεγάλη αθλητική αρένα για να μιλήσει στους υποστηρικτές του.

«Υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα, η νίκη του λαού στις 28 Ιουλίου», είπε ο Μαδούρο, φορώντας ένα έντονο κόκκινο σακάκι με φερμουάρ. «Δεν κατάφεραν να μας σταματήσουν, ούτε θα μπορέσουν».

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 13,9% των Βενεζουελάνων σχεδιάζει να ψηφίσει τον Μαδούρο, πολύ πίσω από την υποψήφια της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο με 54,5%.

Ωστόσο, αν και η Ματσάντο κέρδισε τις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο, δεν ήταν σαφές εάν θα εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απαγόρευση που της απαγορεύει να κατέχει δημόσια αξιώματα.

Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία έως τις 25 Μαρτίου για να εγγραφούν και παρέμεινε ασαφές εάν η αντιπολίτευση θα ορίσει αντικαταστάτη για την Ματσάδο, η οποία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να επιλέξει αναπληρωματικό.

Οι ΗΠΑ απέσυραν εν μέρει τις κυρώσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας στα τέλη του 2023 λόγω εκλογικής συμφωνίας με την αντιπολίτευση, αλλά η εκκολαπτόμενη προσέγγιση έληξε με συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης και την απόφαση του δικαστηρίου για την Ματσάδο. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για επαναφορά των κυρώσεων για το πετρέλαιο από τα μέσα Απριλίου.

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος είπαν στο Reuters ότι η ανατροπή της πολιτικής του Μαδούρο μπορεί να οφείλεται στη μείωση της δημοτικότητας στη βάση του.

Η Βενεζουέλα έχει υποστεί υπερπληθωρισμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση από τότε που ο Μαδούρο ανέλαβε την εξουσία το 2013, μετά τον θάνατο του μέντορά του, του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Η χώρα έχει δει κατά διαστήματα κύματα διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος κόμματος και του Μαδούρο, ιδιαίτερα μεταξύ 2014 και 2017, με αποτέλεσμα δεκάδες συλλήψεις και δολοφονίες.

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τις προεδρικές εκλογές του 2018 και αρνήθηκαν, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους, να αναγνωρίσουν τη νίκη του Μαδούρο.

Ο Μαδούρο κέρδισε 1,5% στις εκλογές του 2013, τις οποίες ο τότε υποψήφιος της αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης δόλιες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα