ΑΘΗΝΑ
09:06
|
02.05.2024
Οι Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν αφού το Πακιστάν πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές στο έδαφός του, σκοτώνοντας πέντε γυναίκες και τρία παιδιά.
Ένας στρατιώτης στέκεται φρουρός κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι το Πακιστάν πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές στο έδαφός του, σκοτώνοντας πέντε γυναίκες και τρία παιδιά και πυροβόλησαν με βαριά όπλα κατά των πακιστανικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων ως αντίποινα, μεταδίδει το Reuters.

Οι γειτονικές χώρες έχουν ανταλλάξει ευθύνες για το ποιος είναι υπεύθυνος για μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών στο Πακιστάν. Το Πακιστάν λέει ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από αφγανικό έδαφος. Οι κυβερνώντες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αρνούνται κάτι τέτοιο.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια χρησιμοποιώντας το αφγανικό έδαφος», δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της διοίκησης των Ταλιμπάν. Τα χτυπήματα σκότωσαν πέντε γυναίκες και τρία παιδιά στις ανατολικές συνοριακές επαρχίες Khost και Paktika, πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή του, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το Πακιστάν διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με βάση τις πληροφορίες στις παραμεθόριες περιοχές εντός του Αφγανιστάν».

Δεν διευκρίνισε τι είδους επιχειρήσεις επρόκειτο, αλλά είπε ότι στόχευαν μέλη της μαχητικής ομάδας Hafiz Gulf Bahadur μετά από επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στο Πακιστάν το Σάββατο.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το υπουργείο Άμυνας των Ταλιμπάν ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του είχαν βάλει στόχο πακιστανικά στρατεύματα στα σύνορα ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές.

Το γραφείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν είπε ότι κάλεσε τον αρχηγό της αποστολής του Πακιστάν για να καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον του.

Σε δήλωση που δόθηκε στην κρατική τηλεόραση, ο πακιστανικός στρατός είπε ότι «ένα πρόσφατο κύμα τρομοκρατίας έχει την πλήρη υποστήριξη και βοήθεια του Αφγανιστάν». Δεν ανέφερε καμία αεροπορική επίθεση, αλλά είπε ότι η επίθεση του Σαββάτου έγινε από μαχητές που είχαν «ασφαλές καταφύγιο» στο Αφγανιστάν.

Η πακιστανική κυβέρνηση και αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν πει επανειλημμένα ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, πολλές από τις οποίες ανέλαβαν την ευθύνη οι Πακιστανοί Ταλιμπάν (TTP) και εξαπολύθηκαν από αφγανικό έδαφος.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, το Πακιστάν έχει επανειλημμένα μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες του στην προσωρινή αφγανική κυβέρνηση για την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε το Πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η τελευταία επίθεση το Σάββατο έλαβε χώρα όταν ένα όχημα γεμάτο με εκρηκτικά και αρκετοί βομβιστές αυτοκτονίας εξερράγησαν σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας επτά μέλη των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι επιτρέπουν στο έδαφός τους να χρησιμοποιείται από μαχητικές ομάδες.

«Το Πακιστάν δεν πρέπει να κατηγορεί το Αφγανιστάν για την έλλειψη ελέγχου, την ανικανότητα και τα προβλήματα στην επικράτειά του», είπε ο Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, στη δήλωση.

«Τέτοια περιστατικά μπορεί να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες που δεν θα είναι υπό τον έλεγχο του Πακιστάν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα