Οι περισσότεροι από μας στην Ελλάδα «δουλεύουμε» για να αυγατίσουν τα κέρδη ενός εκ των ισχυρότερων πολυεθνικών κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων στον πλανήτη δίχως να το έχουμε, καλά-καλά, συνειδητοποιήσει. Και όμως, αυτό το κάνουμε κάθε μέρα.
Πώς;
Το πρωί όταν βάζουμε γάλα (Δέλτα, Δωδώνη) στον καφέ, ή ψήνουμε εκείνη την έτοιμη κατεψυγμένη τυρόπιτα (Χρυσή Ζύμη) στο φούρνο.
Το απόγευμα, μετά τη δουλειά, όταν πηγαίνουμε σε μία από τις πιο γνωστές αλυσίδες καφέ (Flocafe, Everest, Goody’s) και εστίασης για τον αγαπημένο μας εσπρέσο.
Το βράδυ, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι κατάκοποι από τη δουλειά, και πατάμε το διακόπτη για να φωτίσει το δωμάτιο και να ανάψει ο θερμοσίφωνας (ΔΕΗ).
Όμως, οι σχέσεις μας με ένα από τα πιο γνωστά πολυεθνικά κερδοσκοπικά ταμεία επενδύσεων στον κόσμο δεν σταματούν εδώ.
Τώρα, την άνοιξη, που ανοίγει ο καιρός και θέλουμε να πάρουμε τον αέρα μας στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, αγναντεύοντας τα πολυτελή γιοτ και την ωραία θέα, είναι σαν να περπατάμε στα λημέρια του κερδοσκοπικού επενδυτικού ταμείου. Το ίδιο μπορεί να μας συμβεί εάν επιλέξουμε να πάμε για λόγους αναψυχής σε μαρίνες της Κέρκυρας και της Λευκάδας…
Όμως οι σχέσεις μας με τον αόρατο «Μεγάλο Αδελφό» επενδυτή δεν σταματούν εδώ.
Όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας, ήσυχοι πως είμαστε θωρακισμένοι από κάθε κακοτυχία χάρη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχουμε κάνει σε μία από τις πιο παλιές ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα («Εθνική Ασφαλιστική»), και πάλι συνεισφέρουμε το κάτι τι μάς στον πολυεθνικό επενδυτή.
Και εάν πάλι αρρωστήσουμε και έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουμε τις υπηρεσίες του ιδιωτικού νοσηλευτικού συστήματος είναι, και πάλι σχεδόν βέβαιο, πως θα πέσουμε πάνω στον αόρατο (αλλά πανταχού παρόντα) μεγάλο επενδυτή, διοχετεύοντας στα ταμεία του ένα μάλλον σεβαστό μέρος του εισοδήματός μας (που οι περισσότεροι βγάζουμε με πολύ ιδρώτα και κόπο…).
Με λίγα λόγια, είτε φας, είτε πιεις, είτε ανάψεις τον διακόπτη του ρεύματος, ή μπεις στο αυτοκίνητο, ή νοσηλευτείς στο ιδιωτικό νοσοκομείο ( Metropolitan, Ιασώ General, ΥΓΕΙΑ, κ.α.) ή ακόμη και εάν βάλεις στη χύτρα εκείνο το κατεψυγμένο σπανακόρυζο (Μπάρμπα Στάθης) για να έχεις την αίσθηση πως τρως «σπιτικό φαγητό», και πάλι, τα «ακουμπάς» στα ταμεία του μεγάλου «στρατηγικού» επενδυτή…
Από τα φασολάκια στη… Σοφία Μητσοτάκη
Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με στοιχεία και ονόματα, αν και είμαι σίγουρη έχετε καταλάβει από ώρα πού το πάω το πράγμα, ειδικά μετά τον εύλογο σάλο που προκλήθηκε στο πανελλήνιο για το γιγαντιαίο πρόστιμο των 742.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην ελληνική εταιρία κατεψυγμένων ΑΙΝΟΣ από το υπουργείο Ανάπτυξης… για «αθέμιτη κερδοσκοπία».
Ναι, σωστά μαντέψατε!
Θα «σκαλίσουμε» λίγο εκείνο το «παγόβουνο», εκείνο το «θεριό» που ακούει στο όνομα CVC Capital Partners και στο οποίο θήτευσε για τρία καλοκαίρια (από Αύγουστο 2021 ως Ιούλιο 2023) η θυγατέρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Σοφία, που τύχη αγαθή (κατά όπως φαίνεται…) την έφερε συμπτωματικά στην μεγάλη «οικογένεια» του πολυεθνικού επενδυτικού κολοσσού που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 116 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όχι απαραίτητα ο ίδιος αλλά μέσα από ένα πυκνό δίκτυο θυγατρικών, που ειλικρινά σε ζαλίζει και μόνον να τις καταμετρήσεις (αν καταφέρεις να τις βρεις όλες…).
Η σχέση της Σοφίας Μητσοτάκη με τον πολυεθνικό κολοσσό «γαργάλισε» πολλούς εδώ στην Ελλάδα καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να συνδέσουν, λίγο πριν και λίγο μετά την θητεία της στην πολυεθνική επενδυτική εταιρία, ηχηρές «συμπτωματικές» εξαγορές ελληνικών εταιριών από την CVC, όπως μέρος της ΔΕΔΔΗΕ (μέσω της λουξεμβουργιανής Selath Holdings που έχει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ), την Εθνική Ασφαλιστική, κ.α.
Σε μία απόπειρα επικοινωνίας που κάναμε με τη Σοφία Μητσοτάκη τής ζητήσαμε να σχολιάσει τη σχέση της με την εταιρία στην οποία σύμφωνα με το λογαριασμό της στο linkedin.com βρισκόταν ως τον Ιούλιο του 2023, παρά τις ισχνές πιθανότητες να πάρουμε κάποια απάντηση…
Ποια είναι η CVC Capital Partners
Ο πολυεθνικός κολοσσός ξεκίνησε από το Λουξεμβούργο το 1981 ως θυγατρική της Citigroup από τη συνεργασία των Steve Koltes, Donald Mackenzie, Rolly van Rappard.
Το 1993 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Michael Smith αποχωρεί από την Citibank για να ιδρύσει μαζί με άλλους την CVC Capital ως ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρία επενδυτικών κεφαλαίων και μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρία του είδους στην Ευρώπη.
Το 2001 επεκτάθηκε στην Ασία και το 2007 στις αγορές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία του cityindex ως εταιρία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2022 έφθασε να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία επενδύσεων διεθνώς αλλά το 2023 έπεσε στην 15η θέση.
Από το 2022 επιχειρεί να μπει στο χρηματιστήριο αλλά έκτοτε το αποφεύγει λόγω της νέας ρευστότητας της διεθνούς οικονομίας έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Το χαρτοφυλάκιο της CVC Capital Partners καλύπτει εκτενή γκάμα δραστηριοτήτων και τομέων της οικονομίας όπως ο τομέας των υπηρεσιών υγείας, των κατασκευών, χημικής βιομηχανίας, αλυσίδων εστίασης και λιανικής, στο χώρο του αθλητισμού (π.χ. το 2006 είχε αποκτήσει τη Formula 1 έναντι ενός δις. δολαρίων και μία 10ετία μετά την πούλησε στη Liberty Media Group για 8 δις. δολάρια) , ψυχαγωγίας, τροφίμων, ειδών ρουχισμού, ασφαλιστικών εταιριών, ενέργειας, μαρίνων, κ.α.
Όπως εξηγεί το cityindex.com, η CVC Capital Partners βγάζει λεφτά αγοράζοντας «στρατηγικό» μερίδιο μετοχών συνήθως σε ιδιωτικές εταιρίες αλλά και σε ορισμένες δημόσιες και αυξάνει την αξία τους μέσω επενδύσεων προτού τις πουλήσει σε πολύ υψηλότερη τιμή. Η πολυεθνική, που είναι η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, αναφέρει στην ιστοσελίδα της μεταξύ άλλων πως εστιάζει τις επενδύσεις της σε «σταθερές αγορές όχι στην «κυκλική οικονομία».
Οι ανταγωνιστές της είναι άλλα ισχυρά πολυεθνικά επενδυτικά ταμεία όπως η Blackstone Group, KKR & Co., Carlyle Group, EQT AB κ.α.
Στην ερώτηση ποιοι κατέχουν την CVC Capital Partners δεν θα πάρεις καθαρή απάντηση καθώς οι πραγματικοί παίχτες είναι μεγαλοεπενδυτές (μεταξύ των οποίων ορισμένοι από τους πιο διάσημους δισεκατομμυριούχους), συνταξιοδοτικά ταμεία, προικοδοτήματα μεγάλων πανεπιστημίων, ισχυρές ασφαλιστικές εταιρίες, κ.α. που κρύβονται πίσω από ένα πυκνό δίκτυο εξαγορών και επενδύσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Τα πλοκάμια της CVC στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα πλοκάμια επενδύσεων της CVC Capital Partners απλώνονται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Στον τομέα της υγείας έχει τα επτά μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές (Metropolitan, Νοσοκομείο General, Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Κρήτη Interclinic, Απολλώνειο) με 1,1 εκατομμύρια πελάτες το χρόνο, 1.500 κλίνες, 97 χειρουργεία και 6450 γιατρούς, νοσηλευτές και διάφορους συνεργάτες. H απόκτηση όλων αυτών των νοσοκομείων επιχειρείται να αξιοποιηθεί και με την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου Ιατρικής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University Nicosia Greece Branch Limited).
Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου (πριν καλά-καλά ψηφιστεί ο αντισυνταγματικός νόμος για τα «Μη Κρατικά Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια» από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ.) σχεδιάζεται να γίνουν σε μία μεγάλη έκταση στο Ελληνικό (το οποίο, δεν ξεχνάμε, πως ενώ είχε τιμή ζώνης 4.500 με 15.000 ευρώ το τ.μ. ο εφοπλιστής Λάτσης και η εταιρία του Lamda Development το αγόρασε κοψοχρονιά με 92 ευρώ το τ.μ.).
Οι επενδυτές στον τομέα της πανεπιστημιακής ιατρικής εκπαίδευσης έχουν τόση μεγάλη αυτοπεποίθηση για την επένδυσή τους στο Ελληνικό ώστε λογαριάζουν να έχουν έτοιμο το ιδιωτικό «μη κερδοσκοπικό» πανεπιστήμιο Ιατρικής ΕΠΕ το Σεπτέμβριο του 2025…
Στον τομέα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου επένδυσε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών Skroutz (θυγατρικές της οποίας είναι οι εταιρίες MyJobNow και Everypay Payment Services Sociate Anonyme) τον Απρίλιο του 2020 (15 χρόνια από την ίδρυση της εταιρίας το 2005).
Στον τομέα των τροφίμων εξαγόρασε το 2020 την Vivartia στην οποία υπάγονται θυγατρικές όπως η ΔΕΛΤΑ (θυγατρικές της οποίας είναι οι εταιρίες ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ ΑΒΕΕ και η βουλγαρική UNITED MILK COMPANY), UMC, Δωδώνη, Frozen Foods (δηλαδή Μπαρμπα-Στάθης, Χρυσή Ζύμη) και αλυσίδες εστίασης και καφέ όπως Flocafe, Everest (μαζί με τις θυγατρικές τηςHellenic Catering AE, Olympic Catering A.E) , La Pasteria, Goody’s.
Στον τομέα των λιμανιών η εταιρία έχει βάλει στο χέρι τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας.
Ο τομέας της Ενέργειας δεν άφησε ασυγκίνητη την CVC Capital Partners καθώς το 2021 προχώρησε στην εξαγορά του 10% των μετοχών της ΔΕΗ μέσω της λουξεμβουργιανής θυγατρικής αξιοποιώντας κεφάλαια που προορίζονται για «Στρατηγικές Ευκαιρίες».
Στον τομέα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων η CVC μέσω απόκτησης του 10% της ΔΕΗ έβαλε στο χέρι και την αλυσίδα πώλησης ηλεκτρικών ειδών ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, όπως ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2023 έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΔΕΗ πανηγύρισε για αυτό το απόκτημα επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί «μία ακόμη ένδειξη της ταχύτητας μετασχηματισμού της».
Ένας από τους ανθρώπους-κλειδί σε αυτές τις στρατηγικές επενδύσεις θεωρείται ο Άλεξ Φωτακίδης, εταίρος (partner) της CVC στην Αθήνα. Ο Φωτακίδης αποφεύγει συχνά τις δημόσιες εμφανίσεις ή τις συνεντεύξεις σε Μέσα Ενημέρωσης. Ψάχνοντας βρήκαμε μία σχετικά σπάνια δημόσια βιντεοσκοπημένη εμφάνιση του Φωτακίδη, (που μεταπήδησε στην εταιρία το 2006 από το CIBC World Markets) στο YouTube.
Ο Φωτακίδης εμφανίζεται σε αυτό το προ εννιά μηνών βίντεο να μιλά για τις νυν και μελλοντικές στρατηγικές επενδύσεις της CVC στην Κύπρο και ξεκινά «αποκαλύπτοντας» πως σήμερα στη μεγαλόνησο ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλουμιού είναι η Δωδώνη που (όπως προαναφέραμε) είναι και αυτή μία από τις εκατοντάδες θυγατρικές της CVC.
Συμπέρασμα;
Και χαλούμι να φας, πάλι πάνω στην CVC θα σκοντάψεις!