ΑΘΗΝΑ
02:57
|
28.04.2024
Διαβεβαίωσε πως θα συγκροτήσει μία «τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα έχει και την εμπιστοσύνη του λαού μας και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς (από αριστερά) και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μαχμούντ Μουστάφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξαγγελίες για την υπό συγκρότηση νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, σχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη συγκρότηση ανεξάρτητου ταμείου που θα επιβλέπει την διαδικασία ανοικοδόμησης στη Γάζα έκανε μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Associated Press, ο Μαχμούντ Μουστάφα που διορίστηκε στις 14 Μαρτίου στη θέση του νέου πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο (σπουδαγμένος σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ) Παλαιστίνιος οικονομολόγος, που δεν είναι στέλεχος κανενός κόμματος, διαβεβαίωσε πως θα συγκροτήσει μία «τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα έχει και την εμπιστοσύνη του λαού μας και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας». Υποσχέθηκε να ενώσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής και να δείξει «μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ερωτηθείς για τα σχέδιά του, ο Μαχμούτ Μουστάφα που είναι ο κορυφαίος σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς για οικονομικά ζητήματα, απάντησε πως οραματίζεται μία «ανεξάρτητη, αποτελεσματική και διαφανή» υπηρεσία για την ανοικοδόμηση της Γάζας και ένα «διεθνώς διαχειρίσιμο ταμείο» που θα συγκεντρώσει, θα διαχειριστεί και θα διανείμει τα απαιτούμενα κεφάλαια».

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε πως η Παλαιστινιακή αρχή θα διεξάγει (δίχως να πει πότε…) βουλευτικές και προεδρικές εκλογές προσθέτοντας πως αυτό εξαρτάται από «τις πραγματικότητες στο έδαφος τη Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Οι τελευταίες εκλογές είχαν γίνει το 2006 όταν η Χαμάς είχε δει την απήχησή της να αυξάνεται ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα σφοδρές ενδοπαλαιστινιακές αντιθέσεις και ρήγμα με την Παλαιστινιακή Αρχή που έχει την έδρα της στη Ραμάλα της Δυτικής  Όχθης.

Το 2021 ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ανέβαλε επ’ αόριστον τις τοπικές εκλογές που είχε προκηρύξει στη Δυτική Όχθη επειδή οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αρνήθηκαν την διεξαγωγή τους και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα