ΑΘΗΝΑ
08:31
|
27.04.2024
«Πυρά» Φάμελλου προς ΝΔ για προσβολή στα θύματα και κόντρα Ζωής Κωνσταντοπούλου και Δημήτρη Μαρκόπουλου.
Βουλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ειδική μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, συζητείται από νωρίς σήμερα, (20/3), το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, στον απόηχο των καταγγελιών για συγκάλυψη, με την Μαρία Καρυστιανού εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων να τονίζει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, την Καθαρά Δευτέρα, πως στην Ελλάδα γνωρίζουμε τους ενόχους αλλά δεν επιτρέπεται να τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Η συνεδρίαση που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα απόψε μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής σε απευθείας μετάδοση.

Φάμελλος: Προσβολή στα θύματα η απουσία Μητσοτάκη

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Είπε ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Άρση ασυλίας του Κώστα Καραμανλή ζητά η Τζάκρη

Την άρση της ασυλίας του τέως υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και την παραπομπή του στον φυσικό δικαστή ζήτησε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την ομιλία της στη συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής.

Όπως ανέφερε η ίδια, επειδή «έχει προκύψει το πάνδημο αίτημα του 1,5 εκατομμυρίου υπογραφών για παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη και επειδή σύμφωνα με γνωμοδότηση έγκριτων νομικών τα δια παραλείψεως τελούμενα εγκλήματα των υπουργών, σύμφωνα με τα παραπάνω, δικάζονται από τον φυσικό τους δικαστή ζητούμε την άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή και την παραπομπή του στο φυσικό δικαστή, για διερεύνηση εγκλημάτων δια παραλείψεως τελούμενα».

«Κάτι που ο κ. Καραμανλής όφειλε να ζητήσει μόνος του» παρατήρησε η Θεοδώρα Τζάκρη και συνέχισε λέγοντας πως «θέλει όμως τόλμη και αρετή η δημοκρατία και όχι τις μοιραίες μαριονέτες του συγχρόνου πολιτικού θεάτρου σκιών».

Κουτσούμπας: Συνολική προσπάθεια συγκάλυψης

Για «συγκάλυψη» και «υπονόμευση» των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της Επιτροπής για τα Τέμπη.

«Όταν ως ΚΚΕ καταθέταμε την πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών δεν είχαμε καμιά αυταπάτη σχετικά με τα όρια που αυτή αντικειμενικά θα είχε. Γνωρίζαμε άλλωστε τι είχε συμβεί σε παρόμοιες διαδικασίες στο παρελθόν παρά τα μεγάλα λόγια που ακούγονται πάντα στην αρχή για άπλετο φως. Γνωρίζαμε ποιος είναι συσχετισμούς στη Βουλή και το απαράδεκτο γεγονός ότι η απόλυτη πλειοψηφία που κερδίζει το πρώτο κόμμα με το μπόνους των εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα μεταφέρεται και στις Εξεταστικές και στις Προανακριτικές» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας ανοίγοντας την ομιλία του.

Όπως σημείωσε, «τα όρια αυτά φάνηκαν με την συνολική προσπάθεια συγκάλυψης με τη μη κλήτευση ουσιαστικών μαρτύρων, με την προκλητική συμπεριφορά του προέδρου της Εξεταστικής και με το βίαιο κλείσιμο εργασιών της με ευθύνη της πλειοψηφίας πριν ακόμη έρθει η δικογραφία από τη Δικαιοσύνη και πριν εξεταστούν πτυχές όπως η αιτία της έκρηξης και το μπάζωμα του χώρου που οδήγηση στην καταστροφή σημαντικών στοιχείων».

«Η κυβέρνηση είναι απολύτως υπόλογη απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων και στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση βγαίνει από την Εξεταστική Επιτροπή βαριά εκτεθειμένη, τόσο από τις προσπάθειές της να υπονομεύσει τις εργασίες της όσο και από την κατάθεση του πρώην υπ. Μεταφορών και άλλων μαρτύρων».

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης γυρίζει την πλάτη στην κοινωνία

«Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» είναι οι τρεις λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, για να περιγράψει την στρατηγική της κυβέρνησης για την διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, κατά την ομιλία του στην Βουλή και στην συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Αυτό είναι πια ένα πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησης σας» τόνισε από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ότι «έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας όπου όποτε απειλείται η καρέκλα σας μετατρέπεστε σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων».

«Η συμπεριφορά σας διασύρει διεθνώς την χώρα και προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα» τόνισε και συνέχισε, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού.

«Δεν όφειλε να είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «επιλέγει να γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία αντί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια και να αναλάβει τις ευθύνες του». Απευθυνόμενος συνολικά στην κυβέρνηση είπε «τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «παρωδία» τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. τονίζοντας πως το κόμμα του αποχώρησε διότι «“αρνηθήκαμε να λάβουμε μέρος».

Κόντρα Κωνσταντοπούλου και Μαρκόπουλου

Το απόγευμα, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου αποδοκίμασε έντονα τον προεδρεύοντα της Εξεταστικής Επιτροπής και βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλο λέγοντας πως επιλέχθηκε από την κυβέρνηση επειδή είναι «ικανός για όλα για τη συγκάλυψη των ευθυνών και των αιτιών».

«Ήρθατε να κουνήσετε το δάχτυλο στους νεκρούς» είπε η Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον Μαρκόπουλο, ο οποίος αρκέστηκε σε λεκτικό «πυροτέχνημα» λέγοντας τής:

«Κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είστε σε κατήφορο. Είστε η ίδια κατήγορος! Είστε μία πολιτική χούλιγκαν! Δεν σέβεστε ούτε τον ιερό αυτό χώρο».

Αίτημα συγγενών θυμάτων στη Βουλή

Παράλληλα, η κα. Καρυστιανού μαζί με τον κ. Ασλανίδη-επίσης γονέα θύματος των Τεμπών-κατέθεσε στη Βουλή αίτημα, με τη μορφή επιστολής προς το προεδρείο, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, με το οποίο ζητείται να γίνει αποδεκτό το απορριφθέν αίτημα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για παραπομπή των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο για πράξεις (στο πλαίσιο της σύμβασης 717) εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε..

Η πολιτική κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις ευθύνες αναμένεται σκληρή στην σημερινή συζήτηση, με την κυβέρνηση, σε κάθε τόνο, να αποσείει τις πολιτικές ευθύνες και να παραπέμπει στην εξελισσόμενη δικαστική έρευνα για τις ποινικές.

Το πόρισμα που εγκρίθηκε στην αρμόδια επιτροπή με τους ψήφους της ΝΔ, δεν εντοπίζει καμία ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αποδίδοντας την τραγωδία στον μοιραίο σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train.

Στο ίδιο πόρισμα έχουν κατατεθεί οι γνώμες της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, το ΚΚΕ να σημειώνει πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς από το 2010 και μετά, την Ελληνική Λύση να ζητά την παραπομπή των υπουργών Μεταφορών από το 2012 και μετά.

Η Νέα Αριστερά προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ΚΟ Σπαρτιάτες καταγράφει ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών, και η ΚΟ Νίκη αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023.

Η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί με τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ αναμένεται να λάβουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρωθυπουργός, όπως προαναγγέλθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα απουσιάζει, καθώς προτίμησε να  παραστεί στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα