ΑΘΗΝΑ
06:18
|
04.05.2024
«Φρένο» έκτακτης ανάγκης βάζει η Ε.Ε. σε ορισμένες εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.
Το Κίεβο εμμένει ότι οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων του δεν βλάπτουν τις αγορές της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για να παραχωρήσει στους Ουκρανούς παραγωγούς τροφίμων πρόσβαση στις αγορές της χωρίς δασμούς έως τον Ιούνιο του 2025, αν και με νέα όρια στις εισαγωγές σιτηρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο Ιανουάριο την αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα για ένα ακόμη έτος, με ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη να οδηγεί σε δασμούς εάν οι εισαγωγές υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023.

Ωστόσο, μετά από μήνες διαμαρτυριών από τους αγρότες για τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ε.Ε. και τις φθηνές εισαγωγές, οι νομοθέτες της Ε.Ε. πίεσαν να επεκταθεί ο κατάλογος έκτακτης ανάγκης σε άλλα αγροτικά προϊόντα και να προστεθεί το 2021 ως έτος αναφοράς. Αυτό συνέβη πριν από την εισβολή της Ρωσίας, όταν οι εξαγωγές της Ουκρανίας στην Ε.Ε. περιορίστηκαν από δασμούς και ποσοστώσεις.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της βελγικής προεδρίας της Ε.Ε. συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 19/3 να προσθέσουν βρώμη, καλαμπόκι, πλιγούρι και μέλι στον κατάλογο, διατηρώντας παράλληλα το όριο ως τον μέσο όρο των εισαγωγών του 2022 και του 2023.

Οι διαπραγματευτές διασφάλισαν ότι η Επιτροπή θα ενεργούσε εντός 14 ημερών, αντί για τις 21 ημέρες που είχαν αρχικά προβλεφθεί, εάν επιτεύχθηκαν τα επίπεδα ενεργοποίησης.
Πρόσθεσαν επίσης τη δέσμευση από την Επιτροπή να παρακολουθεί τις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού και άλλων δημητριακών και να λάβει μέτρα εάν διαταράξουν τις αγορές της ΕΕ.

Οι γείτονες της Ουκρανίας στην Ε.Ε. – Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία – έχουν παραπονεθεί ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν αναστατώσει τους παραγωγούς τους, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες αγροτών και απαγορεύσεις εισαγωγών. Οι αποστολές σε αυτές τις χώρες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εμπόδισε τις εξαγωγές μέσω της παραδοσιακής διαδρομής της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων του δεν βλάπτουν τις αγορές της Ε.Ε., ιδιαίτερα τώρα που περίπου το 95% των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Είπε επίσης ότι το φρένο έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. με βάση τις μέσες εισαγωγές του 2022 και του 2023 ήταν αποδεκτό, αλλά ότι η προσθήκη του 2021 θα ήταν ανέφικτη.

Η προσωρινή συμφωνία της Τετάρτης πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα