ΑΘΗΝΑ
05:51
|
02.05.2024
Ακόμα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος του, Fine Gael.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιρλανδίας και από αρχηγός του κόμματος Fine Gael, προανήγγειλε ο Λέο Βαράντκαρ, ο νεότερος πρωθυπουργός που έχει περάσει από την χώρα.

Ο Βαράντκαρ θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το κόμμα του να εκλέξει νέο ηγέτη, το οποίο αναμένεται αναμένεται να γίνει κατά την διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του Fine Gael στις αρχές του Απριλίου. Στην συνέχεια, το ιρλανδικό κοινοβούλιο, θα ορίσει πρωθυπουργό τον νέο ηγέτη του κόμματος.

Ο Βαράντκαρ χαρακτήρισε την ηγεσία της χώρας του ως «την πιο ικανοποιητική περίοδο της ζωής του», μιλώντας από τα σκαλιά των κυβερνητικών κτιρίων στο Δουβλίνο την Τετάρτη, τονίζοντας ότι η διακυβέρνησή του «οδήγησε την Ιρλανδία από την ανεργία στην πλήρη απασχόληση, από το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δημοσιονομικό πλεόνασμα, από τη λιτότητα στην ευημερία».

Εκ μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού, ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε πως αισθάνονται «περήφανοι που κάναμε τη χώρα πιο ισότιμη και πιο σύγχρονη σε ότι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, την ισότητα των γυναικών και τη σωματική τους αυτονομία».

Κατά την διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν δημοψηφίσματα στη χώρα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον γάμο, το δικαίωμα στην άμβλωση αλλά και, πιο πρόσφατα, την τροποποίηση του άρθρου 41 του Συντάγματος, αναφορικά με τον ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 8ης Μάρτη ήταν απογοητευτικά για την κυβέρνηση, με το 74% των πολιτών να ψηφίζουν κατά της τροποποίησης. Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση «δεν έκανε αρκετά για να πείσει τους ανθρώπους σχετικά με την τροποποίηση των διατάξεων» για την οικογένεια και τη φροντίδα.

Ο Βαράντκαρ αναφέρθηκε επίσης στο έργο της κυβέρνησης για τη βελτίωση της οικονομικής πρόσβασης στη παιδική μέριμνα και την αύξηση των κρατικών δαπανών για τις τέχνες και τον πολιτισμό, τη διεθνή ανάπτυξη και τις δημόσιες υποδομές.

Παραδέχτηκε επίσης ότι «υπάρχουν τομείς στους οποίους είχαμε πολύ μικρότερη επιτυχία».

Είπε ότι οι λόγοι για την παραίτησή του είναι εξίσου πολιτικοί και προσωπικοί και δήλωσε πεπεισμένος πως η σημερινή κυβέρνηση «θα μπορούσε να επανεκλεγεί», αλλά δεν αισθάνεται ότι είναι πλέον ο ίδιος «το καλύτερο άτομο για τη δουλειά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα