ΑΘΗΝΑ
09:46
|
02.05.2024
Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αντιτίθεται στα σχέδια της Ε.Ε. για αγορά όπλων στην Ουκρανία από κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων.
Σύνοδος της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, να διαμηνύει στους ομολόγους του πως είναι αντίθετος με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πώληση του 90% των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε χώρες της Ε.Ε. ώστε να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον 38χρονο στενό σύμβουλο και «δεξί χέρι» του Ούγγρου πρωθυπουργού, βουλευτή Μπαλάζ Όρμπαν, «η ουγγρική θέση είναι πως δεν θέλουμε να εμπλακούμε στον πόλεμο, επομένως δεν στέλνουμε όπλα».

Πρόσθεσε έτσι πως υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε να μειωθεί το μερίδιο στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας «στο 0%» ή θα εξασφαλιστεί εξαίρεση της Ουγγαρίας από την αγορά όπλων για την Ουκρανία, κάτι που από τεχνικής άποψης φαίνεται δύσκολο.

Σύμφωνα με το Politico.eu, τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν «παγώσει» στις χώρες της Ε.Ε. είναι αξίας γύρω στα 3 δις. δολάρια ανά έτος.  Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει πως το 90% των εσόδων από την (ουσιαστικά πειρατική αν όχι ληστρική) κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων στην Ε.Ε. θα πάει για αγορά όπλων και πυρομαχικών και το υπόλοιπο για μη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Υπολογίζεται ότι το 70% των ρωσικών κεφαλαίων που έχει «παγώσει» η Ε.Ε. βρίσκονται στην βελγική εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear. Η εταιρία αυτή με έδρα τις Βρυξέλλες ειδικεύεται στον διακανονισμό συναλλαγών τίτλων, καθώς και στη φύλαξη και εξυπηρέτηση περιουσιακών στοιχείων αυτών των τίτλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα