ΑΘΗΝΑ
18:31
|
28.04.2024
Οι ΥΠΕΞ έξι χωρών του Αραβικού Συνδέσμου απαίτησαν άμεση εκεχειρία στη Γάζα και αποτροπή της προσπάθειας του Ισραήλ για διωγμό των Παλαιστινίων.
Αραβικός Σύνδεσμος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, (ΟΑΠ), Χουσεΐν αλ Σέικχ.

Οι αξιωματούχοι έξι χωρών του Αραβικού Συνδέσμου επικέντρωσαν τις συνομιλίες τους στις προσπάθειες τερματισμού της ισραηλινής επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας που έχει μέσα σε έξι μήνες προκαλέσει το θάνατο περίπου 32.000 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό πάνω από 74.000 άλλων.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών και ο Γ.Γ. της Ε.Ε. της ΟΑΠ, τονίζουν την επείγουσα ανάγκη μίας άμεσης, γενικής εκεχειρίας , αύξηση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, άνοιγμα όλων των μεθοριακών περασμάτων μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας Γάζας και ξεπέρασμα όλων των εμποδίων που θέτει το Ισραήλ σε βάρος του λαού της περιοχής.

Αναφέρονται επίσης και στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορά την κάλυψη των αναγκών 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που απειλούνται με λιμοκτονία στη Γάζα.

Αναδεικνύουν τη σημασία παροχής «πλήρους στήριξης» στην οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, την οποία το Ισραήλ πολεμά εδώ και μήνες είτε να την εξουδετερώσει, είτε να την «μεταρρυθμίσει» σύμφωνα με δικά του κριτήρια.

Απέρριψαν επίσης κάθε προσπάθεια διωγμού των κατοίκων της Γάζας από τη γη τους ή ξεπουλήματος του παλαιστινιακού ζητήματος για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Απαίτησαν επίσης από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές να σταματήσουν την τερματίσουν όλα τα μονομερή μέτρα που υπονομεύουν «τις προοπτικές δίκαιης ειρήνης»  όπως η ανέγερση νέων εποικισμών και ενέργειες που επιδιώκουν την αλλαγή του ιστορικού και νομικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην κατεχόμενη πόλη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών και ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος αναμένεται στη συνέχεια απόψε να συναντηθούν και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που το πρωί έφθασε στο Κάιρο συναντώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και συζήτησαν  τις εξελίξεις στη Γάζα αλλά και τις προοπτικές ίδρυσης «ανεξάρτητου» Παλαιστινιακού Κράτους «με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ».

Αμερικανικό σχέδιο στον ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

Νωρίτερα σήμερα φθάνοντας στο Κάιρο ο Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως ετοιμάζεται ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ζητά άμεση εκεχειρία στη Γάζα σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ εδώ και έξι μήνες άσκησαν βέτο σε κάθε άλλο σχέδιο απόφασης που ζητούσε άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, βάζοντας πλάτες (και με αυτόν τον τρόπο) στην κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα