ΑΘΗΝΑ
23:28
|
03.05.2024
«Γνωρίζουμε ότι η φιλοδοξία του Πούτιν δεν τελειώνει στην Ουκρανία», υποστήριξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη από τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας να προετοιμάσει μια έκθεση, στην οποία θα αναλύει τους τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης, για ένα ακόμα σενάριο ρωσικής επίθεσης σε χώρες της Ε.Ε.

«Γνωρίζουμε ότι η φιλοδοξία του [Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν δεν τελειώνει στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεών με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.  

Η ανακοίνωση έρχεται ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., με κύριο θέμα την άμυνα.

Στη Φινλανδία «η αμυντική ετοιμότητα δεν είναι μόνο μέλημα του στρατού, είναι μέλημα όλων», είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε πολλά να μάθουμε από τη Φινλανδία. Έχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία και πιστεύω ότι πρέπει να την υιοθετήσουμε ευρύτερα στην Ευρώπη… οι άνθρωποι μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, υβριδικών απειλών και φυσικών καταστροφών».

Η έκθεση, που θα ανακοινωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, «εξετάζει τη συμβατική άμυνα και αμυντική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σεβόμενη φυσικά ότι η οργάνωση των στρατευμάτων είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στις ανησυχίες αρκετών χωρών-μελών, αναφορικά με την αυτονομία τους από τις Βρυξέλλες σε θέματα άμυνας.

Η Φινλανδία έχει περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία και παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Νιινίστο ανέφερε ότι ένα από τα διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση είναι πως «ο πόλεμος έχει αλλάξει … είναι συμβατικός, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι με εξοπλισμένα drones και με επιρροές στον κυβερνοχώρο, είναι ένας πολύ ισχυρός συνδυασμός».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα