ΑΘΗΝΑ
09:43
|
05.05.2024
«Εγκληματική ενέργεια» του Μόντι κατά του κόμματός του καταγγέλλει ο Ραχούλ Γκάντι.
Προεκλογικά πανό του INC με το πρόσωπο του Ραχούλ Γκάντι, 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο (INC), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, κατηγορεί τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πως «πάγωσε» τους τραπεζικούς του λογαριασμούς «σακατεύοντας το κόμμα», ενόψει των εκλογών.

Η Ινδία θα διεξαγάγει εκλογές διάρκειας έξι εβδομάδων, ξεκινώντας τον επόμενο μήνα, με τη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του INC να βρίσκεται αντιμέτωπη με το γενναία χρηματοδοτούμενο εθνικιστικό κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι.

Ο πρώην επικεφαλής του INC, Ραχούλ Γκάντι, δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί ότι το κόμμα δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει σωστά μια προεκλογική εκστρατεία, την στιγμή που οι λογαριασμοί του έχουν παγώσει από την εφορία.

«Ολόκληρη η οικονομική μας ταυτότητα έχει διαγραφεί», είπε ο Γκάντι, γόνος της οικογένειας που κυριάρχησε στην πολιτική της Ινδίας για δεκαετίες, μετά την ανεξαρτησία.

«Δεν έχουμε χρήματα για προεκλογική εκστρατεία, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους υποψηφίους μας. Η ικανότητά μας να παλέψουμε στις εκλογές έχει πληγεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένα σημαντικό μέρος των τραπεζικών λογαριασμών του INC δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα, εν μέσω φορολογικής έρευνας για μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2018. Νωρίτερα αυτό το μήνα, δικαστήριο απέρριψε την έφεση του κόμματος για παύση της δέσμευσης 1,35 δισεκατομμυρίων ρουπίων (16,32 εκατομμύρια δολάρια) από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Ο ταμίας του Κογκρέσου έχει δηλώσει ότι οι φορολογικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 2,1 δισεκατομμυρίων ρουπίων (25 εκατομμύρια δολάρια) στις 13 Φεβρουαρίου, «σφραγίζοντας ουσιαστικά» τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, ενώ στη συνέχεια κατάσχεσαν 1,1 δισεκατομμύρια ρουπίες (14 εκατομμύρια δολάρια).

Το INC ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κυρώσεις του φορολογικού τμήματος κρύβονται πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να εμποδίσουν το κόμμα να ανταγωνιστεί εκλογικά το BJP του Μόντι.

«Την περασμένη εβδομάδα, λάβαμε άλλη μια ειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές που χρονολογείται από τις αρχειοθετήσεις μας από το 1995-96», ανέφερε ο Γκάντι. «Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια κατά του κόμματος του Κογκρέσου που έγινε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών. Η ιδέα ότι η Ινδία είναι δημοκρατική είναι ψέμα. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ινδία σήμερα».

Το BJP απέρριψε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Κογκρέσου ήταν μερικώς παγωμένοι επειδή το κόμμα δεν είχε δηλώσει σε φορολογική δήλωση κάποιες δωρεές σε μετρητά που έλαβε το 2017-18, και ως εκ τούτου έχασε τη φορολογική απαλλαγή που δικαιούνται τα πολιτικά κόμματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα