ΑΘΗΝΑ
04:13
|
01.05.2024
Επίσης, οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων.
Φορολογική Δήλωση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλαγές στις σχέσεις των περισσότερων φορολογουμένων με την εφορία και την ΑΑΔΕ προωθεί η κυβέρνηση, μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο και θα τεθεί αύριο, Παρασκευή, 22 Μαρτίου, σε διαβούλευση.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης ισχυρίστηκε πως θα βελτιωθεί η επαφή (αλλά όχι και τα βάρη…) των φορολογουμένων με την εφορία και πως θα γίνουν οι διαδικασίες «πιο γρήγορες» και «πιο φιλικές».

Μεταξύ άλλων τον νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

Καθολική εφαρμογή της ψηφιακής/ηλεκτρονικής επικοινωνίας της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων για να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Διαλειτουργικότητα ώστε όταν απαιτείται  επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας (λ.χ. με ΟΤΑ που έχουν βεβαιώσει απαιτήσεις εις βάρος φορολογουμένων), θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.

Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο.

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, καθώς καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υπόχρεων. Από το 2025 η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μη υποβολή δηλώσεων για το σύνολο των φορολογούμενων (εκτός εξαιρέσεων).

Οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

Τέλος, δεν αλλάζουν οι χρόνοι παραγραφής φορολογικών υποθέσεων αλλά το διάστημα παραγραφής, που μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα